Streigi tõttu on ära jäänud sajad operatsioonid ja tuhanded vastuvõtud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. oktoober 2012 algas tollane tervishoiutöötajate streik.
1. oktoober 2012 algas tollane tervishoiutöötajate streik. Foto: Sille Annuk

Oktoobrist alanud tervishoiutöötajate streigi teise nädala kokkuvõtteks võib öelda, et ambulatoorne vastuvõtt on edasi lükatud tuhandetel patsientidel ja sajad peavad ootama uut operatsiooniaega.

Tartu Ülikooli kliinikum ei pea statistikat ära jäänud operatsioonide üle, vaid päevas suletuks jäänud operatsioonitubade üle. Nädala jooksul jäid operatsioonitoad kasutamata kokku 25 korral. Kui arvestada, et ühes ruumis toimub päevas kolm kuni viis operatsiooni, siis pidi kliinikumis ära jääma umbes sada operatsiooni.

«Käesoleva nädala jooksul annulleeriti 99 plaanilist operatsiooni, mis asendati 34 onkoloogilise operatsiooniga. Kokku tehti regionaalhaiglas esmaspäevast reedeni 176 plaanilist operatsiooni, » kinnitas Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kommunikatsioonijuht Inga Lill.

Lääne-Tallinna keskhaiglas (LTKH) jäi sel nädalal streigi tõttu tegemata 50 operatsiooni. Ida-Tallinna keskhaiglal (ITK) ei olnud võimalik päeva jooksul Postimehele andmeid edastada.

Ambulatoorsete vastuvõttude osas on aga numbrid palju suuremad. PERH’is jäi sel nädalal esialgsete andmete kohaselt ära 2706 visiiti. Esimesel streiginädalal tühistati kokku 3794 ambulatoorset vastuvõttu.

LTKH jäi sel nädalal ära 2545 patsiendi ambulatoorne vastuvõtt. ITK’s jäi möödunud nädalal ära 4694 arstivisiiti ja suurusjärk on sama ka sel nädalal.

Haiglad ei oska veel täpselt öelda, kui suurt rahalist kahju arstide streik neile on toonud. LTKH pressiesindaja Diana Lorents hindab kahe nädala jooksul haiglale kogunenud rahalise kahju suuruseks 400 000 eurot.

«Rahalist kahju saab hinnata siis, kui me näeme täpselt, milliseks streik kujuneb ja kui pikaks ta läheb,» ütles Lill. «Näiteks operatsioonide puhul on see, et ühelt poolt neid annulleeriti, aga samas toodi tagantpoolt onkoloogilisi ettepoole, et tekitada sinna tahapoole potentsiaalset reservaega, kuhu saaks annulleeritud edasi tõsta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles