Pärnu omavalitsused: omavalitsusreform on vajalik

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa maavanem Andres Metsoja.
Pärnumaa maavanem Andres Metsoja. Foto: Urmas Luik

Pärnus toimunud maakogul olid Pärnumaa omavalitsused üksmeelel selles, et omavalitsusreform on hädavajalik. Arutleti, milline valdade liitmise tee valida ja millal muudatused ellu viia.

Pärnumaa omavalitsuste liit kutsus maakogu kokku juba neljandat korda. Seekord arutleti muu hulgas selle üle, milline regionaalminister Siim Valmar Kiisleri välja pakutud kuuest omavalitsuskorralduse mudelist Pärnumaal valida. Valdade ja linnade esindajad olid ühte meelt, et praegune niinimetatud minivaldade mudel, kus Eestis on 226 kohalikku omavalitsust, jätkuda ei saa, vahendasid ERRi raadiouudised.

Pärnumaa maavanema Andres Metsoja arvates on oluline mõelda, mis saab omavalitsuste vabatahtliku ühendamise korral keskusest kaugemale jäävate äärealadega.

"Kui küsida linna ümbruse elanike käest, kus nad pigem ennast näeksid, kas n-ö ühes suuremas omavalitsuses kuskil äärealal või pigem ühes suures omavalitsuses Pärnu linna ehk keskusega, kus on tugevamad teenused, koolivõrk, töökohad, siis väga tõenäoliselt on rahva vastus selline, et näeme ennast suure keskuse osana," ütles Metsoja.

Pärnumaal on 20 omavalitsust. Maakonna äärealadele jäävates valdades on sageli probleemiks viletsad või kohati puuduvad eluks olulised struktuuriüksused, halb interneti ja mobiililevi ning halvas seisukorras teedevõrk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles