Riigikohus andis politseiga vaielnud mehele õiguse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Riigikohus tühistas väärteokaristuse, mille kohus oli määranud väidetavalt purjuspäi Pärnu linnatänaval tuigerdanud mehele.

Vaidluse ajendiks sai mullu 27. septembri õhtul Pärnu politseijaoskonna ees toimunu, kus kaks politseinikku tuvastasid, et tänaval kõnnib purjus Ragnar. Politseinike väitel oli mees tugevas joobes ja tuigerdas, mistõttu solvas oma käitumisega inimväärikust ja ühiskondlikku moraalitunnet. Mullu 18. oktoobril määras politsei Ragnarile väärteo korras 40eurose trahvi.

Ragnar politsei otsusega ei nõustunud ja vaidlustas selle kohtus. Mehe kinnitusel läks ta ise politseisse üht avaldust esitama ja kuigi oli eelnevalt tarvitanud alkoholi, ei tuigerdanud ta tänaval. Ühtlasi süüdistas Ragnar temaga tegelnud kaht politseitöötajat enda suhtes põhjendamatu vägivalla tarvitamises.

Pärnu maakohus jättis tänavu märtsi alguses politsei tehtud väärteokaristuse siiski jõusse. Maakohus ei pidanud usaldusväärseteks Ragnari ja ühe tunnistaja ütlusi, sest need olid vastuolus kahe politseitöötaja ütlustega. Viimaste kohaselt lamas Ragnar tänavasillutisel ja keeldus tõusmast.

Samuti nähtub indikaatorvahendi kasutamise protokollist, et Ragnari koordinatsioon oli väga häiritud. "Joobeseisundis isiku kainenema toimetamise protokollis on märgitud, et Ragnar oli agressiivse käitumisega ja et tema kainenema toimetamine oli vältimatu isikust nii endale kui ka teistele lähtuva vahetu ohu tõrjumiseks. Avalikus kohas joobnuna viibimine, räuskamine, tuigerdamine ja lamamine solvavad inimväärikust ja ühiskondlikku moraalitunnet," märkis maakohus.

Seejärel viis Ragnari esindaja vaidluse riigikohtusse, mis otsustas anda õiguse Ragnarile. "Väärteoprotokolli kohaselt solvas Ragnar Pärnu politseijaoskonna ees alkoholijoobes viibides inimväärikust ja ühiskondlikku moraalitunnet kõnniteel tuigerdamisega. Maakohtu otsuses heidetakse menetlusalusele isikule ette aga ka räuskamist ja tänavasillutisel lamamist. Kuna käesolevas asjas koostatud väärteoprotokollis pole Ragnarile räuskamist ega tänavasillutisel lamamist ette heidetud, väljus maakohus neid tegevusi menetlusalusele isikule süüks arvates väärteoprotokolli piiridest. See eksimus on käsitatav väärteomenetlusõiguse olulise rikkumisena," märkis riigikohus väärteokaristust tühistades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles