Noored ajaloohuvilised pidasid Koidula koolis antiigiõhtut

Madis Somelar
, ajalooklubi HPC president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptuur Koidula gümnaasiumi fuajees.
Skulptuur Koidula gümnaasiumi fuajees. Foto: Urmas Luik

Reede, 2. novembril õhtul kogunesid viie kooli, Pärnu Koidula gümnaasiumi, Vanalinna põhikooli, Hansagümnaasiumi, Sütevaka humanitaargümnaasiumi ja Tallinna reaalkooli õpilased Koidula kooli aulasse traditsioonilisele salongiõhtule.

Kui varasematel aastatel on toimunud romantismi-, realismi- ja Vana-Kreeka õhtu, siis sel korral oli teemaks antiikaeg.

Seekordse salongiõhtu korraldamine oli nii õpilastele kui õpetajatele suur väljakutse. Kui seni keskenduti kitsale ajajärgule, siis esmakordselt haarati väga pikk periood Euroopa kultuuriloos: Kreeta saare minolisest kultuurist Lääne-Rooma languseni. Kuna Vana-Kreeka temaatikat käsitleti kevadisel salongiõhtul, siis sel korral oli rõhuasetus Vana-Roomal.

Teemavalik oli tingitud soovist luua õpilase arenguks vajalikud tingimused mõistamaks Vana-Kreeka ja Vana-Rooma kultuuriruumi sarnasusi ja erinevusi. Et kaasatud olid õpilased 6.-10. klassini, pidid temaatilised ettekanded olema esitatud nii, et need oleksid mõistetavad ja huvitekitavad eri vanusele. Rõhuasetus oli eri vanusastmete koostöö õpetamisel, ainete integratsioonil ja salongiõhtule sobiva käitumismalli kujundamisel.

Õhtu algas õpetaja Madis Somelari, Koidula gümnaasiumi 10. a klassi õpilaste Petra Printsi ja Kristjan Kersi ajalooalase ettekandega antiikajast. Lähtusime sokraatlisest õpetamismeetodist, mistõttu oli ettekanne dialoogi formaadis.

Väga suure tunnustuse oma innovaatilise tehnilise lahenduse ja põhjalikkuse eest pälvis Vanalinna kooli õpilane Helo-Liis Soodla, kes kõneles teemal „Etruskid“. Koidula gümnaasiumi 10.a klassi õpilased Pille-Riin Peet ja Karl-Marti Toots esitasid kuuljatele teema „Antiikkirjandus“. Nimetatud ettekande raames käsitleti nii kreeka kui rooma kirjamehi, vaheldumisi näidatud filmiklippidega loeti lõike antiikeepostest ja Sophoklese teosest „Kuingas Oidipus“.

Järgnesid Sütevaka humanitaargümnaasiumi 10. klassi õpilase Lisann Aljaste etteaste teemal „Koorilüürika ja muusika antiikajal“ ja Koidula kooli 9.a klassi õpilase Andres Reimanni ettekanne „Vana-Rooma arhitektuur“. Lisanni eelis on põhjalikud muusikalised teadmised muusikakoolist – praktik teab, millest kõneleb. Andres viibis aga sel kevadel Roomas õppereisil.

Et Koidula kool on reaalkallakuga, püüdsime rõhku panna ka reaalainete valdkonna käsitlemisele. Antiikaja filosoofiast ehk tarkuse armastusest kõnelesid Koidula gümnaasiumi 10.a klassi õpilased Siim Oselein ja Liina Luhar ning teadusest sama klassi õpilased Joonas Timmi ja Elis Pill.

Õhtu eelviimane kavaosas käsitles rohkem antiikaja inimeste olemust ja igapäevelu. Nii kõnelesid Koidula kooli 9.a klassi õpilased Laura Sinimäe ja Arlet Rober Uusna oma ettekandes „Teater ja avalikud mängud“ Vana-Kreeka teatrist, gladiaatorite võitlusest ning hobuste võiduajamisest hipodroomil, samuti võrreldi Vana-Kreeka ja Vana-Rooma teatrit.

Vanalinna kooli 9.a klassi õpilased Timo Kudljakov ja Renate Aomere selgitasid kuulajatele ettekandes „Omapärased roomlased“ arstide ja vanutajate tööd Vana-Roomas. Sütevaka õpilane Ruth Lehemaa aga esitas oma teema „Julius Caesar“ hoopis inglise keeles.

Ettekannete osa lõpetasid Koidula gümnaasiumi õpilased Ruut Raev ja Karoliine Kurvits teemal „Mida on pärandanud meile antiikkultuur?“, kus korrati õhtu jooksul kõneldut ja toodi paralleele antiikkultuuri ning Pärnu linna ajaloo ja kultuuriruumi vahel. Näiteks rõhutasid ettekande tegijad, et Rootsi-aegsed bastionid kandsid taevakehade nimesid, mis pärinevad omakorda Roomast.

Õhtu lõppes traditsioonilise temaatilise etendusega „Märtsi iidid“. Koidula gümnaasiumi 10.a klassi õpilane Karl Naarits oli lavastaja rollis ning etenduses tegid kaasa 9. ja 10. klasside õpilased Kristjan Kers, Liina Luhar, Siim Osalein, Petra Prints, Laura Sinimäe, Andres Reimann, Arlet Robert Uusna, Ruut Raev, Timothy Rähmonen, Mark-Felix Mumma ning Sütevakast 10. klassi noored Lisann Aljaste ja Sandra Mäesepp. Etendus käsitles omalaadse nurga alt Julius Caesari viimaseid eluaastaid.

Õhtujuhiks oli Koidula gümnaasiumi 10. klassi õpilane Andria Hüva. Õpilasi juhendasid Koidula kooli kunstiajaloo õpetaja Edda Teearu, Vanalinna põhikooli inglise keele õpetaja Ave Soodla ja mõlemas koolis töötav ajalooõpetaja Madis Somelar.

Õpilased olid väga tublid. Silmatorkava näitena tooksin välja Vanalinna põhikooli 8. klassi õpilase Karel Paani, kes mitme Rooma ajalugu käsitleva ettekande järel küsis täpsustavaid küsimusi ning esitas oma tähelepanekuid.

Lõpetasime oma salongiõhtu alles 22.30. Olen korraldajana tänulik nii kolleegidele, kes õpilasi juhendasid ja kuulama tulid, pühendunud õpilastele ja vanematele, kes olid valmis igati oma õlga õhtu läbiviimiseks pakkuma.

Järgmise salongiõhtu teema on keskaeg, kus rõhuasetus on Frangi riigi kultuuril, keskaegsel katoliku kirikul, kirjandusel ja arhitektuuril.

Salongiõhtut toetas Pärnu linna haridusprojekt „Kõik uus on unustatud vana: teekond läbi Vana-Kreeka ja Vana-Rooma“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles