Tartu tänavune jõulupuu läheb peale pühi sünnipaika tagasi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune jõulupuu asub Tartust 47 kilomeetri kaugusel Räpina maantee ääres Jaanimõisa külas. Käha­ra võra ja käbidega puu on 20 meetrit pikk ning tuuakse raeplatsile 28. novembril.
Tänavune jõulupuu asub Tartust 47 kilomeetri kaugusel Räpina maantee ääres Jaanimõisa külas. Käha­ra võra ja käbidega puu on 20 meetrit pikk ning tuuakse raeplatsile 28. novembril. Foto: Tartu linnavalitsus

Kuna tänavuseks jõuluajaks Tartu raeplatsi kaunistama valitud kuusk jääb ette tuleva suve Räpina maantee remondile, ei pea kuuse eest eraldi maksma. Küll aga lasub linnal kohustus peale pühi kuusk kodukohta tagasi viia.

Linna haljastus- ja puhastusteenistuse peaspetsialist Inga Kiudorf ütles, et jõulupuuks valitud kuusk asub Tartust 47 kilomeetri kaugusel Räpina maantee ääres Jaanimõisa külas. «Kuna järgmisel aastal algab selle tee remont ja see puu läheks nagunii mahavõtmisele, ei olnud meil kahtlustki, millist puud võtta,» põhjendas Kiudorf valikut.

Kahekümne meetri kõrgune kuusk asub kohe suure maantee ääres ning kuulub seetõttu maanteeametile ehk riigile. «See tähendab, et puu saame seekord tasuta, aga kuna maantee ehitusprojektis oli kõrval asuva kinnistu omanikuga kokku lepitud, et see puu läheb neile küttepuudeks, siis peame viima kuuse sinna tagasi,» selgitas Kiudorf.

Ta lisas, et seetõttu ei pruugi linn rahaliselt väga palju võita.

Kiudorfi sõnul on kuuse maht umbes kaks tihumeetrit ning tagasi tuleks viia ka kõik oksad. «Tegelikult ei pea me seda ära lõhkuma, vaid ainult tagasi viima. Majanduslikult võib sel juhul olla põhjendatum variant, et juba kuusele järele minnes viiakse inimesele küttepuud ära,» pakkus Kiu­dorf.  

Tähtis missioon

Raiumisele määratud puust andis linnale teada Triinu Hiiob, kelle suvekodu jääb kohe kuuse kasvukoha kõrvale. Talukoht on Hiiobi pere käes olnud juba üle saja aasta ning varem kuulus ka kuusk nende maale.

«Aga tee on tulnud aja jooksul majale lähemale ja praegu on see riigimaa,» ütles Kirssaare kinnistu omanik Hiiob. Ta tunnistas, et kuigi kuusk saab enne lõppu veel tähtsa missiooni, on tal veidi kurb. «Ikka on kahju, kuusk on ju terve elu olnud seal.»

Maanteeameti lõuna regiooni direktori asetäitja ehituse alal Janar Taal ütles, et nimetatud 11-kilomeetrisele lõigule on kavandatud rekonstrueerimine ning see peaks algama järgmisel kevadel.

«Selliste puude puhul on igasugu lahendusi ja kõik sõltub olukorrast, aga selle projektiga oli kokku lepitud, et naaber saab puu endale,» sõnas Taal.    

Tänavu sai linn üheksa jõulupuu pakkumist, kõige kaugem kandidaat asub Väike-Maarja vallas Hirla külas. Inga Kiudorfi sõnul aga ei saanud valikul kõikide puudega arvestada, sest neid ei leitud üles.

«Pakkumisi oli palju, aga osa puid ei läinud me isegi vaatama, sest neid polnud võimalik üles leida. Inimesed ei saatnud täpseid kinnistu andmeid ning mõned pakkumised olid nii kaugel, et need oleksime võtnud viimases hädas,» selgitas Kiudorf.

Sillapoolsesse otsa

Linnaametniku sõnul oli pakutud puude hulgas ka üks kuusk, millel on perspektiivi saada järgmisel aastal Tartu jõulupuuks. Prangli kandis kasvav okaspuu sobiks oma mõõtudelt ja välimuselt, kuid ilmselt tekib raskusi kuuse kättesaamisega.

«Ta on künklikul maastikul ja elektriliin on ees. On võimalik tuua, aga see pole lihtne,» ütles Kiudorf.

Jõulupuu tuuakse tänavu raeplatsile 28. novembril. Kui palju selle toomine ja viimine maksma läheb, selgub neljapäevaks, kui linn valib kolme firma pakkumise hulgast kõige soodsama.

Möödunud aastal kulus suure kuuse peale 3600 eurot. Erinevalt möödunud aastast püstitatakse tänavune jõulupuu taas jällegi raeplatsi sillapoolsesse otsa. Mullu asus kuusk purskkaevu juures. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles