Puulehed viiakse ära tellimise peale

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enamik puid on oma lehed langetanud ja usinad kodanikud need kottidesse äraviimist ootama toppinud. Pärnu linna keskkonna peaspetsialist Sigrit Kasemets tuletas linnakodanikele meelde, et prügiveofirma Ragn-Sells viib lehekotid minema vaid siis, kui klient neilt leheveo tellib.

Niisama rohelisi kotte otsides ja kokku korjates prügiauto mööda linna ei sõida, lehevedu peab olema seotud konkreetse kliendiga. Kui lehed kottidesse pakitud, tuleb helistada Ragn-Sellsi infotelefonil 15 155 või kirjutada meiliaadressil parnu@ragnsells.ee.

Kasemetsa jutu järgi on nad sel sügisel korra palunud Ragn-Sellsil ära viia Riia maantee ääres ja kesklinnas seisnud lehekotid, mis juba linnapilti risustasid, kuid see oli erand ja üldjuhul on leheveo tellimine igaühe enda vastutusel.

Samuti meenutas Kasemets linlastele, et tasuta viib Ragn-Sells ära vastavalt jäätmemajanduseeskirjale vaid rohelistesse ehk biolagunevatesse kottidesse pakitud puulehed ja muud biojäätmed.

Lehti ei tasu ajada hiiglaslikesse kottidesse, kuna neid on siis raske autole tõsta.

“Paljud inimesed kasutavad tavalisi musti prügikotte, kuid selliste kottide minemavedamise eest tuleb maksta,” selgitas Kasemets. “Mustade kottidega ei saa lehti komposti viia, need tuleb enne avada ja lehed välja raputada. See on aja- ja töömahukas ettevõtmine ning sel põhjusel tasuline.”

Kui puulehed juba mustadesse kottidesse topitud, on kaks võimalust: lehed rohelistesse kottidesse ümber pakkida või lehevedu tellides maksta kuni 150-liitrise koti eest 1.48 eurot.

Linnale kuuluv Pärnu Haldusteenused OÜ müüs tänavu sügisel linlastele soodsa hinnaga 12 000 biolagunevat kotti, kuid nüüd on need kõik otsas. Kasemetsa teada on biolagunevaid kotte praegu müügil vaid Maxima XXXis.

Keskkonnaspetsialistile teeb rõõmu, et tasapisi on linlaste teadlikkus prügiveost tõusma hakanud, näiteks muud sodi topitakse lehekottidesse varasemast vähem. “Korraldatud prügiveo raames maksavad inimesed oma prügikastide tühjendamise eest niikuinii, sellepärast pole mõtet muud prahti lehtede hulka peita,” väitis ta.

Oktoobris veeti Pärnu linnas kompostimisele 106 tonni puulehti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles