Tartumaal valmib maailmas ainulaadne vadakukohupiimamaius

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarlijärve meierei töötaja Aleftriia Loim tõstis eile hommikul pakkimisliinile maasika-ricotta’t, mille esimene partii valmis ettevõttes laupäeval. Esialgu hakkab Kaarlijärvelt tulema paarkümmend tonni magusat vadakukohupiimapastat kuus.
Kaarlijärve meierei töötaja Aleftriia Loim tõstis eile hommikul pakkimisliinile maasika-ricotta’t, mille esimene partii valmis ettevõttes laupäeval. Esialgu hakkab Kaarlijärvelt tulema paarkümmend tonni magusat vadakukohupiimapastat kuus. Foto: Sille Annuk

Kirglikud küpsetajad on Rannu külje all Kaarlijärve meiereis valmiva vadaku­kohupiima ehk ricotta juba ammu omaks võtnud. Nüüd teeb meierei küpsetajate elu mitut sorti magusa ricotta’ga lihtsamaks.

«Ei oskagi öelda, kas parem on maasika- või banaanimaitseline kohupiimapasta,» muheles Põltsamaa Meierei Juustutööstuse Kaarlijärve meierei töötaja Aleftriia Loim eile hommikul maasika-ricotta’t pakendades. «Need ju veel nii uued tooted.»

Tõesti, esimene partii ehk tonn banaanivadakukohupiima valmis reede õhtul. Teine laar, tonn maasika-ricotta’t keedeti laupäeval. «Mulle maitseb rohkem banaani-ricotta,» ütles Kaarlijärve meierei tehnoloog Marge Sütt, kes on viimased kuud magusa vadakukohupiimapasta väljatöötamisega tõsiselt ametis olnud.

Eeskuju ei leitud

«Uute kohupiimapastade väljatöötamine oli paras pähkel,» rääkis tehnoloog. «Moosi oli vaja ikka päris kõvasti timmida, kuni saime just sellise parajalt magusa tulemusega toote.»

Pealegi polnud Kaarli­järve meieritel oma katsetustes kelleltki eeskuju võtta või nõu küsida, sest neil ei õnnestunud ka laiast ilmast leida mõnd kolleegi, kes teeks vadakukohupiimast magusat pastat.

«Maailmas on ricotta ikka mage või pisut soolane toode,» selgitas Põltsamaa Meierei Juustutööstuse kaupa müüva OÜ Estover müügi- ja turundusosakonna juhataja Hannes Prits.

Ricotta on Itaaliast pärit väliselt kodujuustu moodi sõmer piimatoode, mida tehakse juustuteost üle jäävast vadakust. Viimase kuumutamisel ning piimhappe lisamisel eralduvad vadakuvalk ja rasv, millest moo­dustubki vadakukohupiim.

Peamiselt juustu, aga ka võid valmistav Kaarlijärve meierei hakkas vadakukohupiima tegema 2004. aastal. Kolm aastat hiljem osteti selle toote tarvis eraldi liin.

«Alguses ei ennustatud meie ricotta’le erilist menu, seda peeti Eestile võõraks,» märkis Hannes Prits. «Aga ennustamine on tänamatu töö. Viimaste uuringute järgi on Põltsamaa Meierei Juustutööstuse kohupiimad Eestis ostmise järgi teisel kohal. Et konkurent edestab meid oma magusate kohupiimapastadega, otsustasime neid ka ise valmistama hakata.»

Maitseid tuleb juurde

Peale selle kavatseb praegu kuus üle 400 tonni juustu valmistav meierei suurendada ka juustutootmist ning see tähendab, et tekib rohkem vadakut.

Praegu toodetakse Kaarli­järve meiereis kuus 160–170 tonni vadakukohupiima. Magusat kohupiimapastat tehakse esialgu ligi 20 tonni kuus.

«Me ei jää ainult maasika- ja banaani-ricotta juurde,» ütles Marge Sütt. «Varsti hakkame tegema ka rosinatega kohupiimapastat ja kindlasti veel midagi, aga las mõni asi jääb üllatuseks kah.»

Sel kuul saab magusat ri­cot­ta’t Maxima kauplustest, detsembrist peaksid need tooted olema ka ETK poodide riiulitel. Kaarlijärve meierite magus ri­cot­ta on esialgu konkurentide magusatest kohupiimapastadest 10–15 protsenti odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles