Juhtkiri: Matusemajale lüüakse hingekella

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Sellist aega, kui Pärnu Metsakalmistu matusemaja korras oli, paistab, ei olegi kunagi olnud. Hoone kehvast seisust on kõneldud ja kirjutatud aastaid, võibolla paaril esimesel aastal pärast valmimist 35 aasta eest polnud selleks põhjust. Et mitte süüvida kaugemasse ajalukku, kust samalaadseid näiteid leiab ohtralt, meenutagem, et 2008. aastal algas üks Pärnu Postimehe lehelugudest sõnadega “Pärnu matusemaja on katastroofilises seisus”. Sellest paar aastat hiljem võtsime taas teema üles ja kirjutasime: “Pärnu räämas matusemaja on pannud nii mõnegi matuselise nurisema.”

Kaks aastat on jälle kaduvikku vajunud, aga matusemaja pole korda saanud. Nüüdseks on 20 aasta jooksul Pärnu ainsat just lahkunute ärasaatmiseks mõeldud tavandihoonet majandanud, kuid mitte remontinud OÜ Vinuk lepingu linnavalitsusega üles öelnud ja matusemaja uksed on suletud.

Matusemaja, arhitektuuriliselt iseenesest põnev hoone, kuulub linnale, kuid vaata kustpoolt tahes, ei jagu linnal selle põhjalikuks renoveerimiseks raha. Aga ehk ei peagi jaguma.

Kui inimese surm on tema lähedastele emotsionaalselt raske sündmus, tähendab see matuseäris tegutsevatele ettevõtetele eelkõige teenimisvõimalust. Tegemist on samasuguse ettevõtlusega nagu igas teises valdkonnas, kus valitseb tihe konkurents ja eesmärk on kasum. Vabaturu situatsioonis ilmselt ei peagi linnavalitsus selles äris, kas või OÜ Haldusteenuste kaudu, kaasa lööma.

Kuigi matusemaja on suletud, ja õigusega, saab lahkunuid ära saata näiteks Viimse Tee kabelis või Hingemaa saalis. Sellest johtuvalt võiks linnavalitsus, selmet keskenduda matusemaja kõpitsemisele, et see kellelegi taas rendile anda, kaaluda hoone müümist. Kui huvilisi pole, tuleb tahes-tahtmata tunnistada, et ajad on muutunud ja sellele matusemajale hingekell löönud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles