Jõulud tulid haridustöötajatele sel aastal varakult

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rääma põhikooli direktor Elmo Joa ei teagi, mida ootamatult sülle kukkunud 640 euroga nüüd peale hakata.
Rääma põhikooli direktor Elmo Joa ei teagi, mida ootamatult sülle kukkunud 640 euroga nüüd peale hakata. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapea määras oma käskkirjaga Pärnu linna kooli- ja lasteaiadirektoritele säästliku majandamise ja tulemusliku töö eest preemiaks 640 eurot. Kokku tunnustatakse 27 haridusasutuse juhti 17 280 euroga.

“Aitäh! See on muidugi ääretult tore. Mina tunnen küll, et arvestades seda, mis ma siin suvel puhkuse ajal tööl käisin, ei ole see sugugi paha,” märkis Rääma põhikooli direktor Elmo Joa, kes enda hinnangul on preemia ära teeninud. “Kuhjaga,” nagu ta ise kinnitas.

Linnavalitsus peab “säästliku majandamise all” abilinnapea Jane Metsa ning haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugase selgitusel silmas kokkuhoidu nii asutuse majanduskulude kui palgafondi pealt.

Võrdne kohtlemine

Just palgafondi kokkuhoiu arvelt seekordne preemia välja makstakse. Ehk juhul, kui asutuse juhid on suutnud palgafondilt säästa, on linnavalitsus nõus neile preemiat maksma.

“Säästu palgafondis annavad näiteks palgafondi planeeritud reservi jääk, haiguslehel töötaja asendamisest tekkinud jääk, kõrgema kvalifikatsiooniga töötaja lahkumisel tema asendamine madalama kvalifikatsiooniga töötajaga ja jäägi tekkimine ületunnitöö tasustamisel,” selgitasid linna hariduspoliitikud, et palgafondi jäägi tekkimine ei tähenda valesti kavandatud eelarvet, vaid oskuslikku töökorraldust.

Tulemuslikkust näitavat muu hulgas see, et asutuste juhid on leidnud eelarve pingelisusele vaatamata raha hoonete remondiks, soetanud mööblit ja õppevahendeid.

Aga nagu Joa mõtiskles, on koolid ja lasteaiad erinevad nagu nende tulemusedki. Ent preemiasumma on kõigile ühesuurune. “No vaat, see on see võrdne kohtlemine, ja ega ma arvagi, et ma peaks rohkem või mõni teine vähem saama,” leidis ta.

Jäägist jääb puudu

Ometi on võrdsete seas teistest natuke võrdsemaid. Nüüdki tunnustatud Pärnu lasteaia Pillerpall direktorile Sirje Kesslerile määrati alles septembris Toomas Kivimägi käskkirjaga kauaaegse tulemusliku töö eest õpi- ja kasvukeskkonna parendamise ja õppekasvatustegevuse arendamise eest 500 eurot preemiat. See teeb tema lisasissetulekuks 1140 eurot.

“Väga tore, kui lõpuks tunnustatakse ka lasteaiadirektoreid,” kinnitas Pärnu Päikesejänku lasteaia direktor Sirje Vaikjärv, kelle hinnangul on preemia igati teretulnud tendents. Kõik lasteaiajuhid, kaasa arvatud tema ise, olevat selle auga välja teeninud. “Maja seisab püsti, õppevahendid on kõik olemas, lapsevanemad on rahul,” loetles Vaikjärv märke korralikust majandamisest.

Ja ehkki teenitult, tuli nii Vaikjärvele kui Joale premeerimine üllatusena, kuna linnavalitsus neid sellest otsusest ega vastavast, 13. novembril välja antud käskkirjast ei teavitanud.

“Ma siis hakkan arvutama, kui palju ma selle raha eest kingitusi saan või mida ma sellega peale hakkan,” sõnas Joa, tõmmates paralleele sõdurpoistega, kellelt küsitud, kas toitu jätkub. Selle peale kiitnud soldatid, et jätkub ja jääb ülegi. Jääk aga söödavat ära ja tulevat puudugi. “Täpselt selline teema,” tõdes koolijuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles