Elektrifirma saagis maaomaniku teadmata tema tamme

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa talumeest nörritab elektrifirma tegevus, kelle töömehed saagisid ilma omanikku teavitamata tema maadele jääva vana talu õuel tamme oksi.

«Nüüd on puu rikutud, krundi väärtus on rikutud – see pole mingi kask ega pärn, vaid tammepuu vana talu õuel,» on Pärnumaa talunik Karli Männe vihane. «Isegi vene ajal maaparandusega ei hävitatud tammepuid ära.»

Saarde vallas asuva talu lähedal, kus Männe karjatab oma kariloomi, kasvab taluõues kaks madala võraga tammepuud, mille kõrvalt jookseb elektriliin. Talumees avastas 20. septembril, et tema maale jääva tamme oksad on keegi maha saaginud ja pöördus seepeale kohe politseisse.

«Politsei ütles, et ohtu ega varalist kahju pole, kohale ei tulnud,» meenutas Männe. «Ütles, et uuri välja, kes tegi, kuid keelas omakohut teha. Uurisin siis talutöö kõrvalt kõik isikud välja ja kui andmepank oli koos, pöördusin uuesti politseisse.»

«Keskkonnaamet ütles, et see puu ei jää kasvama – tal on võra rikutud ja ta on tasakaalust väljas.»

Selgus, et Elektrilevi tellimusel oli oksi saaginud OÜ Amalaia, kuid kinnistu omanikule polnud sellest tööst keegi teada andnud.

«Minu jaoks on see suur probleem, kui niiviisi omavoliliselt tehakse,» sõnas Männe. «Olin põllu peal tööl kilomeetri kaugusel ja mulle sellest ei teatatud. Ma ei tea, miks ei kontakteerutud.»

Kaks korda saetud tamm.

Mees ütles, et pöördus ka Eesti Energiasse ja keskkonnaametisse. Keskkonnainspektsioon leidis, et puudub keskkonnakahju. Männe soovis, et algatataks kriminaalmenetlus, kuid politsei seda kahju puudumise tõttu ei teinud.

«Oleks siis mingi pajupuu olnud, aga, kurat, see on suur ilus tamm vana talukoha õuealal,» ei anna Männele otsus rahu. «Keskkonnaamet ütles, et see puu ei jää kasvama – tal on võra rikutud ja ta on tasakaalust väljas.»

Tema sõnul oleks pidanud elektrifirma töötajad vähemalt viisakuse ja austuse pärast maaomanikuga suhtlema, kuna tekitati otsene kahju omaniku varale. Männet ajab marru ka see, et puu lähedal olid loomad, kes pole harjunud mootorsae hääle ja võõraste inimestega.

Maaomanik on kindel, et kui oleks vajalik olnud tamme saagimine ja teda sellest teavitatud, siis oleks asi lahenenud nii, et puu oleks jäänud terveks ja tema vara kahjustamata.

Kusjuures saagimine ei piirdunud ainult selle ühe korraga. Männe avastas hiljem, et 23. oktoobril oli sama puu oksi uuesti saetud. Ka siis polevat keegi talle mitte midagi öelnud – lihtsalt oli kohale tuldud ja töö ära tehtud ning kinnistu omanikule jäetud vaid avastamisrõõm ja oksad.

«Suurfirmad istuvad ikka väiksematele talunikele hullult pähe. Südamest sõidetakse sisse,» on Männe elektrifirma peale tige, sest tema hinnangul oksad elektriliinidele mingisugust ohtu ei kujutanud, kuigi Elektrilevi talle nii väidab. «Keegi peab vastutama.»

Maaomanik on kindel, et tema teavitamise korral oleks tammepuu terveks jäänud ja Eesti Energia mure teisiti saanud lahendatud. Lisaks pole Männe rahul sellega, et maaomanikud peavad teavitama liinide omanikku liini lähedal plaanitavatest töödest, samas liiniomanik maaomaniku vara kahjustamisest jälle teavitama ei pea.

Elektrilevi tehtud pilt liinidest ja tammest vana talu lähedal.

Elektrilevi OÜ kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti rääkis Postimehele, et tammepuu oksad otsustati maha saagida sest need olid kasvanud elektriliini traatidesse sisse ja liini all asus loomade karjamaa, kus olid kariloomad.

«Kohaliku käidukorraldaja hinnangul oli olemas otsene oht, et tuulega võivad oksad elektriliinid lõhkuda ja nii võib sattuda ohtu kariloomade elu,» selgitas Kutti. «Suhtume sellistesse olukordadesse väga tõsiselt, mistõttu otsustas meie poolt tööd tegema tellitud koostööpartner maha saagida oksad, mis ulatusid liinideni.»

Ta tõi veel välja, et elektriliinid on ohtlikud, eriti kui neisse on kasvanud oksad, mistõttu sooviti vältida traagilise lõpuga olukorda nagu juhtus näiteks augustis Tartumaal, kus purunenud elektriliin tappis kaks hobust.

«Lisaks oli Saarde vallas Kannu talu juures paikneva tamme okste kärpimise põhjuseks rikete rohkus liinil,» sõnas ta. 2011. ja 2012. aastal oli vastavalt 5 ja 6 riket. «Liinikoridori puhastamise käigus saeti maha ka tammepuu mõned oksad, mis olid kasvanud liini sisse ja oli alust arvata, et lähemas või kaugemas tulevikus põhjustavad need naabruskonnas uusi elektrikatkestusi.»

Elektrifirma teatel pole tamme võrast okste maha saagimisel, mis ulatusid elektriliinidesse, kohustust maaomanikku teavitada kui eemaldatakse puu, puude oksad või võsa, mis on põhjustanud elektripaigaldise rikke või loovad ohtliku olukorra.

«Tööde teostaja soovis sellegipoolest oma tegevuse kooskõlastada, kuid kontakti puudumise tõttu see ei õnnestunud,» kinnitas Kutti. «Muudel juhtudel kaitsevööndis töid tehes oleme kohustatud, kooskõlastatult kinnisasja omanikuga, langetatud puud laasima, järkama ja kokku koondama, raiejäätmed koguma hunnikutesse, vallidesse või põletama.»

Ta lisas, et Elektrilevi kohalik käidukorraldaja kohtus 2. oktoobril Karli Männega tamme juures ja selgitas, et veel kaks oksa on liinijuhtmetele ohtlikult lähedal, mis eemaldati teisel korral 23. oktoobril.

«Sellest tööst oli maaomanik teadlik,» väitis Kutti. «Töid tehti kaks korda kuna sooviti võimalikult vähe tamme oksi maha saagida. Tööde kontrollimise käigus selgus, et kaks elektriliinile ohtlikku oksa tuleb ikkagi veel eemaldada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles