Juhtkiri: Park ja kunst

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Mark Soosaar käis välja mastaapse idee rajada Pärnu Rannaparki kunstipark, kus paikneksid Eesti, Läti, Leedu, Poola, Saksa, Taani, Rootsi, Soome, Venemaa ja Ahvenamaa paviljonid. Läänemere-äärsete riikide kunstipaviljonid pakuksid kevadest sügiseni nii kunstielamusi kui peavarju kõikvõimalikele kultuurisündmustele alates kinost ja teatrist ning lõpetades rahvakunstiga. Ideaalis tooksid need 500–600 ruutmeetri suurused kergehitised idee autori hinnangul Pärnusse 100 000 turisti aastas. Ilmselt siis lisaks neile, kes muid elamusi otsides Pärnumaale tulevad.

Mis siin salata, Soosaar suudab suurelt mõelda ja tuua adekvaatseid näiteid samalaadseist turismimagnetitest, mis mujal maailmas kenasti töötavad. Ideel kui sellisel pole viga midagi, piirideülesele koostööle rajatud projektidele on pealegi lihtsam Euroopast raha saada kui väga lokaalsetele ettevõtmistele, mis peavad varem või hiljem niikuinii rahvusvahelistele ettevõtmistele alla vanduma ja oma, st kohaliku rahaga hakkama saama.

Kunsti pole ühes turismile orienteeritud linnas kunagi liiga palju ja kui rahastusskeemid peavad ning nendega linnaeelarvet lähiaastail üleliia koormama ei hakata, võiks ju rohelist tuld näidata ja vaadata, kas saab, ja kui saab, siis mis saab. Paraku on esimene komistuskivi kunstipargiks mõeldud asukoht.

Rannaparki Ammende-tagusest alast jõe ja Terviseni selles mahus kunstipaviljonide püstitamisega on väga raske kui mitte võimatu nõustuda. Vähemalt üks ilus teeninduskiosk kuluks sinna ära, piknikupingid, mõni skulptuur, kuid ei enamat.

Ettevõtmise jaoks passiks tõesti Strandi läheduses asuv ala, nagu pakkus ruumilise planeerimise komisjon. Praegu jääb see aktiivsest ranna-alast kõrvale, kuid kui veised rannaniidud korda söövad ja rannapromenaad Mai poole pikeneb, on alal arengupotentsiaali palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles