Euroopa Liidu toiduabi pakkides vingerdasid ussid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu toiduabipaki neljaviljahelveste kotis vonklesid ussid.
Euroopa Liidu toiduabipaki neljaviljahelveste kotis vonklesid ussid. Foto: Lugeja pilt

Pärnu Postimehe lugeja avastas söögitegemisel Euroopa Liidu toiduabina jagatavast neljaviljahelveste pakist ussid. Sindi sotsiaaltöökeskuses, kust pakk pärines, kontrolimisel rohkem parasiitidega pakke leitud ei ole.

Leiust teada andnud lugeja sõnutsi avastas ta Euroopa Liidu kirjadega neljaviljahelveste pakis vingerdavad ussid neljapäeva õhtul, kui ta süüa tegi. Kontrollimisel selgus, et ussid olid kolmes kinnises kilepakendis, mille ta veidi rohkem kui kuu tagasi sugulase käest sai. Pakid olevat seisnud sellest ajast kinnisena köögikapis.

Et sel nädalal teatati Viljandis Euroopa Liidu abipakkidest leitud putukatest, arvas ussid avastanud lugeja, et soovimatute lisanditega toiduabipakke võis levida mujalgi.

Sindi sotsiaaltöökeskuse juhataja Viive Lepik ei usu, et ussidega pakid nende juurest pärit on. “Olema toidupakke jaganud augustikuust ja mitte keegi pole millestki sellist teada andnud,” ütles ta.

Lepiku sõnutsi võttis ta pärast toiduabipakist leitud ussikestest kuuldes pragu keskuses ladustatud 337 poolekilosest pakist pisteliselt kolm proovi, mis kõik olid puhtad.

“Võtsin ühe paki ülevalt, teise keskelt ja kolmanda alt – üheski midagi ei olnud,” märkis ta.

Pakile märgitud kuupäeva järgi peaks neljaviljahelbed säilima järgmise aasta juuni lõpuni.

Lepiku jutu järgi on sotsiaaltöökeskuses väga head säilitamistingimused ja tema arvates ei saanud ussikesed neljaviljahelveste pakki nende juures sattuda.

Lepik arvas, et soovimatu lisand võis helveste pakkidesse sattuda mujal, kus säilitamstingimused pole nii head või mõne teise toiduaine pakist, kus see juba varem pesitses. “Kindlasti peaks üle vaatama teised toiduained, mida hoitakse samas kapis,” ütles ta.

Euroopa Liidu toiduabi jagamist koordineeriva põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti pressiesinaja Maris Sarv-Kaasik kinnitas, et Sindis kontrolliti jagamist ootavad toiduained üle ja sealt midagi ei leitud.

Seost Viljandis leitud putukatega pakkidega Sarv-Kaasik tõenäoliseks ei pidanud, sest pakid pärinevad erinevatest partiidest.

Viljandis leiti putukad toiduabipakkidest eelmisel nädalal. Viljandis jagatavate nelja liiki kuivainete pakkide näidised saadeti analüüsiks põllumajandusuuringute keskuse laboratooriumi, kus tuvastati, et neljaviljahelvestes oli rohkelt eluvõimelisi laokahjureid aidalamesklaseid, üksikuid valmikuid oli ka makaronides.

PRIA teatel välistab tänavuse toiduabi tarnija AS Tartu Mill võimaluse, et parasiidid olid kuivainetes juba suvel tarnimise ajal, kuna kõikide toodete kvaliteet oli kontrollitud, mille kohta on ka sertifikaadid.  

Euroopa Liidu toiduabi näol on tegemist euroliidu toiduprogrammiga ühenduses enim puudust kannatavate inimeste abistamiseks. Toiduabi vastuvõtmise, ladustamise ja  jagamisega kohtadel tegelevad heategevusorganisatsioonid, tehes seda sageli koostöös kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatega.

Tänavu on Eestis toiduabi sortimendis kuut liiki teraviljatooteid ja suhkrut kokku 2571 tonni ning 590,8 tuhat liitrit toiduõli.

Eestis jaotatava toiduabi väärtus on 2,2 miljonit eurot, raha selleks eraldas Euroopa Komisjon. Euroopa Liidu toiduabi-programm on üks ühenduse turukorraldusmeetmeist, mis Eestis rakendub kuuendat aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles