Pärnu juurtega poiss lööb USA tae kwon do’s laineid

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Kreis võitis USA Florida osariigi meistrivõistlused ja unistab olümpiast.
Chris Kreis võitis USA Florida osariigi meistrivõistlused ja unistab olümpiast. Foto: Erakogu

Eestist USAsse emigreerunud pärnakate Inga ja Veiko Kreisi pere on pühendunud võitluskunstile tae kwon do, hiljuti tõusis staariks USA tippu ja ehk olümpialegi pürgiv 15aastane Chris Kreis.


Chris Kreis võitis Tampas USA Florida osariigi 14-17aastaste meistrivõistlused ja see tähendas kutset USA juunioride meistrivõistlustele, mis peetakse juuli alguses Texases Austinis. Aprillis seisab tal ees veel üks kvalifikatsioonivõistlus, seekord Orlandos ja tae kwon do olümpiaversioonis.



“See huvitab mind väga, sest üks mu suurimaid unistusi on jõuda kunagi olümpiale,” ütles Chris Kreis Floridas ajalehele The News Press.



Kreiside pere lahkus Eestist 16 aastat tagasi. The News Pressile antud intervjuus tõid Veiko ja Inga põhjusteks nii pereisa Veiko ebameeldivad meenutused Vene armeest, taasvabanenud Eesti kui NSV Liidu satelliidi staatuse, aga ka Ameerika unelma ja Floridas oodanud sooja kliima.



Minekuks oli aga veel üks oluline põhjus. Veiko noorpõlveharrastus oli karate, millega ta lootis USAs uuel tasandil edasi tegelda. Seal köitis tema tähelepanu aga Jaapani agressiivse karate meditatiivne Lõuna-Korea ekvivalent tae kwon do. Ja Veiko õppis väga kiiresti.



“Kuna baas oli mul all, sain stiilide erinevusele vaatamata käe- ja jalalöögid ruttu selgeks,” rääkis Veiko Kreis.



Nüüd on pikal ja tugeval Veiko Kreisil tae kwon do’s neljanda astme must vöö ja ta on Fort Myersi tae kwon do keskuse meister. Aga mitte ainult: Veiko Kreisist räägitakse ta praeguses kodukandis ka kui Florida edelaosa kõvima tae kwon do pere peast.



Veiko abikaasal Ingal on tae kwon do’s teise astme must vöö.



“See on sport, mida kõik saavad kaasa teha,” ütles Inga. “Mujal istud pingil ja ootad, mil lapsed trenni lõpetavad, tae kwon do’s teed kõik lastega kaasa.”



Inga ja Veiko tütrel Krislinil, kellele isa hakkas juba maast-madalast enesekaitseks karated õpetama, on tae kwon do’s nagu isalgi neljanda astme must vöö. Tema tõus langes just sellesse aega, kui USA tae kwon do keskus loodi, ja ta oli seal parim õpilane.



Peres seni spordis kõige kaugemale jõudnud ja nüüd USA ajakirjanduse tavade järgi staariseisundisse jõudnud kolmanda astme musta vööga 15aastane Chris Kreis võttis õe niði treeningkeskuses üle. Treenis teda loomulikult isa.



“Chris alustas kolmeselt, ja kuna ta oli veel nii väike, treenisin teda kodus,” meenutas Veiko Kreis The News Pressile. “Varsti purustas ta luuavarsi, siis oli tal kollane vöö, siis oranþ, siis hakkas ta endast videosid tegema ja neilt õppima.”



Kreiside pere näitab Ameerikas seda, mida oskab, meelsasti teistelegi. Nad purustavad oma pere-show’s tänavatel ja kohalikel üritustel nii telliseid kui laudu ning on üsnagi populaarsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles