Lahkus Veljo Kalep

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Esmaspäeval suri Kanadas Torontos 77aastaselt Eesti üks silmapaistvatest sõudesportlastest Veljo Kalep.

Vändra vallast pärit Kalep hakkas sõudma 62 aastat tagasi Pärnu 1. keskkoolis käies, võistles koguni viis korda NSV Liidu meistrivõistluste finaalis, tuli 1953, 1955-59 ja 1962 seitse korda Eesti meistriks ühepaadil (jäädes nende kuldade arvuga maha vaid Jüri Jaansonist) ja veel kaks korda kahelisel, oli 1957 Pärnu Jõu esimees ja 1958 Pärnu Kalevi sõudetreener.

1953-56 TRÜ kehakultuuriteaduskonnaski õppinud Veljo Kalep lõpetas 1966 TPI tööstus- ja tsiviilehituse eriala ning töötas insenerina Pärnu ehitusorganisatsioonides, viimati KEKis.

1980-84 oli Kalep oma toonasele võimule vastuvõetamatute vaadete ja väljaütlemiste tagajärjel poliitvang. 1987 emigreerus ta Kanadasse, kus läbis Toronto ülikoolis sildade projekteerimise täiendusõppe ja töötas Ontario provintsis insenerina.

Kalep ei jätnud sõudmistki, tulles Kanada seenioride meistriks ja osaledes korduvalt veteranide maailmamängudel Austraalias ning mujal.

Eestis, kus ta alati astus sisse sõudebaasidesse ja tegi mõnele sõbrale väikese inseneritöö, käis Veljo Kalep viimati mullu suvel.

Aga alati ühiskonnakriitiliselt mõelnud ja Pärnu eluga hämmastavalt kursis olnud Kalepi arvamuslikke kirjatükke potsatas üle ookeani Pärnu Postimehe meilikasti veel tänavugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles