Tõnu Kann: Talv tuli ootamatult

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kann.
Tõnu Kann. Foto: PP

Rahvatarkus talve ootamatusest on kantud tavaliselt ikka irooniast teehooldajate ja kojameeste üle. Irooniaks on ju põhjust, kui koos kauaks taevasse jäänud talvega lumi jõululaupäeva eel maha sajab ja linlased lumes sumbates viimaseid kiireid poetuure teevad.

Miski ei vihasta töötavat linlast rohkem kui lumesahk, mis töölemineku ajaks pole tänavaid puhtaks silunud ega päeval sadanud lund tööpäeva lõpuks linnast maale toimetanud.

Tänavu on teisiti, sest lumi tuli ootamatult isegi mõnele muidu ontlikule majaomanikule, kellele alles õuele ja värava ette kuhjunud hangesid nähes meenus, et mullu läks lumelabida vars pooleks ja uus kühvel ikka veel ostmata.

Aga nagu näib, on see üldrahvalikult andeks antud. Rahvas pole ju olnud irooniline palgaliste lumerookijategi suhtes, sest olgem ausad, paljudel meist on omalgi alles õueteed ja aiatagused korralikult lumest lahti lükkamata.

Vähe sellest, lund langeb ja jäidet koguneb, nii et näiteks Viljandi külje all ei saanud autod mõne päeva eest Viiratsi mäest üles. Aga Otepää külje all Tehvandil tehti läinud nädalavahetusel suusaradu veel kunstlumest, nagu kirjutas Valgamaalane. Küllap Tehvandi kogenud rajameistrid teavad, et sulailmad juba piiluvad pilvekardinate varjust, mistap tulevasteks võistlusteks on suusateedele vaja laduda kindel jalgealus juhuks, kui jõulude ajal või jaanuaris peaks vihma hakkama sadama.

Pärnus ringi vaadates tundub, et meie siin sügissooja mere kaldal oleme veel kogenumad kui otepäälased ja teame üsna kindlalt, et suur sula saabub kolm tundi pärast viimase lumesaju lõppu.

Otepääst natuke põhja pool – Tartus – aga paneb lausa imestama põllumehetarkus, millega sealne linnavalitsus on välja tunud. Teade lähenevast lumesajust ja tuisust sundis tartlasi tänavu linnas lagedamatele kohtadele ja tuulte tallermaale avanevate tänavate lähedusse üles seadma tuisutõkked.

Tartlased nimelt usuvad, et hoiavad lumetõketega kokku hulga raha ja kord soetatud võrke saab kasutada järjepannu vähemalt kolm aastat. Tuleb need vaid kevadel kokku korjata ja järgmise korrani hoiule panna.

Mina omaenese tarkusest usun, et lume sulamiseni pole jäänud enam kolme tundigi. Või mis mul üle jääb, kui mu lumelabidas läks suvel looja ja uut veel pole, kevadel kadunud talvemüts on uuega asendamata, aerupaat jõekaldal sabapidi vees ja roosid aias katmata?

Oh lõpeks see talv juba ometigi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles