USA ei ohverda Balti riikide huve

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütik David Mark.
Analüütik David Mark. Foto: PP

Teiseks ametiajaks Valgesse Majja valitud Barack Obama ei kavatse õhutõrjesüsteemi läbirääkimistel Venemaaga ohverdada Eesti, Läti ja Leedu huve. Sellise arvamuse ütles välja poliitikavaatleja ja internetifoorumi Politix peatoimetaja David Mark, kes äsja külastas Leedut.

Vilniuses kommenteeris Mark aprillis 2012 avalikkuse ette sattunud Obama jutuajamist Venemaa toonase presidendi Dmitri Medvedeviga, kui Obama ütles, et pärast valimisi saab ta olla õhutõrjesüsteemi kõnelustes Venemaaga ”paindlikum“.

Intervjuus uudisteagentuurile BNS märkis Mark, et tema arvates ei mõelnud Obama Venemaale meeldimist. Pigem lootis USA president, et on võimalik saavutada kokkulepe, mis rahuldab mõlemat poolt.

Uudisteportaali Delfi kohaselt on Marki arvates rida valdkondi, kus Venemaa võib endale kahju teha ja halvendada USA–Vene suhteid. Näiteks, kui Venemaa hakkab naabrite suhtes liialt ”esinema“.

Marki hinnangul on Venemaal arvestatav mõju Ukrainas ja Valgevenes, kuid kui Venemaa tegevus hakkab meenutama Nõukogude impeeriumi taastamist, muudaks selline väljavaade rahutuks USA, eriti Balti riikide ja Gruusia pärast.

Mark lisas, et kuigi Obama pole Leetu jõudnud, on seal käinud riigisekretär Hillary Clinton, senaator John McCain ja teised Ühendriikide silmapaistvad poliitikud.

Mark väljendas veendumust, et Leedu sõjalise eelarve vähendamine ei tähenda, nagu oleks Washington muutnud oma vaateid koostöö suhtes Vilniusega. ”Leedu on endiselt väga hästi nähtav USA radariekraanidel,“ ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles