USA leinab ja matab koolitulistamise ohvreid

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Newtownis jätkub mälestusteenistuste ja matuste nädal. Kooli juurde on toodud hulgaliselt küünlaid, kaisuloomi, lilli ning hüvastijätukirju.
Newtownis jätkub mälestusteenistuste ja matuste nädal. Kooli juurde on toodud hulgaliselt küünlaid, kaisuloomi, lilli ning hüvastijätukirju. Foto: Reuters

USAs algasid Newtowni koolitulistamise ohvrite matused.

Läinud reedel tungis 20aastane Adam Lanza Sandy Hooki algkooli ja korraldas seal veresauna. Noormees tappis 20 esimese klassi õpilast ja kuus täiskasvanut, nende hulgas koolidirektori, kes teda takistada püüdis.

Tapatöö oli väga põhjalik, vaid üks haavatu jäi ellu, kuid paljusid ohvreid oli tulistatud korduvalt. Koolimajas tulistati vähemalt sada lasku. Olles veretöö korda saatnud, sooritas koolitulistaja enesetapu.

Kohalik politsei on öelnud, et nii koolist kui kahtlusaluse kodust, kus ta tappis oma ema, on leitud väga olulisi asitõendeid, mis võivad anda pildi sellest, kuidas ja miks selline tragöödia toimus, edastas uudisteagentuur BNS.

Sandy Hooki algkoolis õpib üle 600 õpilase vanusest 5–10 eluaastat. Newtowni väikelinnas elab ligi 27 500 inimest ja see asub New Yorgist 130 kilomeetri kaugusel.

Presidendi lohutusmissioon

USA president Barack Obama sõitis pühapäeval Newtowni, et osaleda veresauna ohvrite mälestusteenistusel.

Presidendi sõnade järgi pole piisavalt tehtud relvavägivalla ohjeldamiseks ja Obama lubas, et rakendab kogu oma võimu ja võimalused selleks, et selliseid tulistamistragöödiaid edaspidi ära hoida.

”Ühiskonna tähtsaimaks ülesandeks on laste eest hoolitsemine ja nende kaitsmine. Me ei ole teinud piisavalt. Me ei saa leppida sellega, et sellised sündmused on kujunemas rutiiniks. Meil rahva ja riigina tuleb hakata endale esitama raskeid küsimusi. Need tragöödiad peavad lõppema ja selleks peame muutuma ka meie,“ rääkis Obama.

President kohtus hukkunute perekondadega, tänas esimesi reageerijaid, päästetöötajaid ja politseinikke.

USA Oklahoma võim vahistas keskkooliõpilase, süüdistades teda kavatsuses korraldada Bartlesville’i keskkooli auditooriumis plahvatus ja tulistamine samal päeval, kui Connecticuti algkoolis toimus mõrvatöö.

Politsei sai vandenõust teada läinud neljapäeval ja 18aastane Sammie Eaglebear Chavez võeti reede varahommikul kinni.

Vahistamisorderis märgiti, et Chavez püüdis veenda teisi õpilasi aitama tal koolikaaslasi auditooriumisse meelitada, sulgema uksed ja hakkama tulistama.

Ajalehe Tulsa World andmetel ütlesid võimuesindajad, et Chavez oli ähvardanud tappa kõik koolikaaslased, kes ei soostunud aitama.

Chavez on vahi all ja talle on määratud ühe miljoni dollari suurune kautsjon.

Relvakultus

Mõjukas demokraadist senaator Dianne Feinstein kinnitas pühapäeval, et esitab kohe jaanuaris kongressile automaatrelvade keelustamise eelnõu.

The Washington Post kirjutas, et juba mitu kuud on Valgest Majast kostnud sahinaid, et Obama on õnnetu oma passiivsuse pärast reageerimisel varasematele massitulistamistele ja oma teisel ametiajal kavatseb ta astuda karme samme rahvusliku tulirelvahullusega tegelemisel.

Washingtoni päevalehe arvates tuleks alustada järgmisest: ründe ja suure tulevõimsusega relvade keelustamisest. Kohustuslik taustauuring iga relvaostu puhul. Karmimad seadused, et relvaomanikud järgiksid ohutusnõudeid. Süsteemi loomisest, mis võimaldaks lihtsamalt avastada kuritegudes kasutatud relvi, ning ulatusliku andmepanga loomine ja uurimistöö relvavägivalla ennetamiseks.

Siiani ei ole sellest kõigest suurt midagi välja tulnud rahaka ja mõjuka relvatöösturite lobi vastutegutsemise tõttu. Alati leidub hea tasu eest põhjendajaid, miks kõik peab jääma, nagu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles