Kas vähemused diskrimineerivad enamusi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relika Rae.
Relika Rae. Foto: Erakogu

Juba päris ammu on teada, et valged ei ole mustanahaliste n-ö getodes eriti oodatud ega pruugi sealt eluga pääseda.

Tänase päevani on väljaspool mustanahaliste rajoonegi kohti, näiteks baare ja juuksurisalonge, kus valgeid  keeldutakse teenindamast. Kuigi enamiku kuritegudest sooritavad mustanahalised, ei tohi selle vältimiseks midagi ette võtta.

Kui politsei peab tavapärase kontrolli käigus kinni mõne auto, mille juht juhtub tumeda nahaga olema, nimetatakse seda kohe diskrimineerimiseks. Et mustanahaliste karistamine on muutunud väidetava diskrimineerimise pärast üsna raskeks, muutuvad nad järjest julgemaks, kasutades vääriti oma õigusi.

Mulle paistab, et üsna sama situatsioon on Eestis venelastega. Nad käivad oma kampadega ringi, käitudes eestlastega vägagi provotseerivalt, kaklevad ja laamendavad.

Ja kui siis öeldakse, et enamik kurjategijaid on venelased, on eestlastel jälle jamad käes: laimame ja diskrimineerime ning üleüldse väidetavalt vihkame neid. Mis sellest, et nad ju ise provotseerivad ...

Mõni päev tagasi vestlesin umbes viiekümnendates aastates Saksa rahvusest meesterahvaga, kes muide vene keelt puhtalt rääkis. Ta jutustas mulle loo, kuidas ta Saksamaal linnas jalutas ja tema juurde kamp tõmmusid kohalikke välismaalasi tuli.

Nad hakkasid mehe kallal nokkima, et leida põhjust talle peksa anda. Et venelased on igal pool üsna kõvad ja kardetud tegijad, valetas ta neile, et on venelane ja kutsub oma lähedal elavad sõbrad appi, kui talle midagi tehakse. Tülinorijad palusid vabandust ja lasid jalga.

Huvitav, kas tulevik näebki välja selline, et valitsevad n-ö klannid, kes eksisteerivad väljaspool seadust, nagu see on praegu Ameerikas?

Kindlasti ei leidu vähemuste enamuse üle valitsemist ja diskrimineerimist ainult seoses rahvuse ja nahavärviga.

Võtame näiteks meie oma geiparaadi. Olen homoseksuaalide toetaja, kuid kas ei peaks siis juba eksisteerima ka heterode paraad? Saan aru, et see on inimeste kapist välja toomiseks, kuid kas ei oleks seda mõistlikum nimetada „seksuaalse vabaduse paraadiks"?

Kirjutage, kas vähemused on teidki diskrimineerinud, ja kuidas.

Muide, Peeter Võsa näitas mõnda aega tagasi oma saates üht toredat venelasest noormeest, kes väitis, et tal ei ole kunagi olnud probleeme sellepärast, et ta on venelane, vaid seepärast, et ta on eestimeelne venelane ...

Lugu, mida kuulata: Jeffree Star "Lollypop Luxury".

Video, mida vaadata: „I wanna be a hippy".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles