President: keskendugem 2013. aastal Eestile

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma aastalõpupöördumises, et 2013. aastal tuleks keskenduda Eestile ja inimestele, kes tahavad siin elada.

President avaldas muret rahvaarvu kahanemise üle, kuid meenutas, et Eesti on oma kodanike liikumisvabaduse eest võidelnud aastaid. «Viisavabadust teiste riikidega, õigust vabalt ringi liikuda, mujal elada ja töötada on valija alati toetanud kui Eesti inimese eneseteostuse üht võimalikku eesmärki.»

«Väljaränne on sellesama mündi teine pool. Teise maailmasõja järgsetel kümnenditel kaotas Soome Rootsile üle poole miljoni inimese. Norras töötab praegu üle saja tuhande rootslase. Ja teate, miks? Sest Norras on palgad paremad kui Rootsis,» märkis president.

«See teadmine pole mõeldud lohutama, vaid seletama. Lahkutakse ka meist palju jõukamatest riikidest,» ütles Ilves, kuid nentis, et sellega ei saa leppida.

«Leppimise asemel tuleb keskenduda Eesti elu parandamisele,» rõhutas Ilves.

«Umbes kakskümmend aastat tagasi kurtis üks välismaal elav eestlane mulle, et miks küll  Eestis tehakse  üht või teist moodi, aga mitte nii, nagu  tema tahaks.  Millele vastasin, et me teeme Eestis Eestit nendele, kes tahavad siin elada,» rääkis Ilves.

«Me teame, et ühiskonnad, kus kihistumine on väiksem, on üldjoontes edukamad ja õnnelikumad. Erinevused ei kao kunagi täielikult, elu maal ja linnas on kõikjal erinev,» sõnas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles