Olgem optimistid ja naeratagem võõrastelegi

Ene Ergma
, riigikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: PP

Üks aasta on jälle möödas koos oma rõõmude ja muredega. Loodame, et uus aasta tuleb parem kui eelmine. Et rõõmu oleks rohkem – meil, meie sõpradel ja riigil. Tänavu saab Eesti 95aastaseks. Taasiseseisvunud Eesti riigi eluiga on juba peaaegu sama pikk, kui oli meie esimene iseseisvumisaeg, kuid see ei tähenda, et võiksime lasta piltlikult öeldes jala sirgu, tundmata muret riigi käekäigu pärast.

Maailm meie ümber on suhteliselt turvaline, aeg on Eesti vastu olnud helde ja me ise oleme teinud, mida oleme suutnud, et see nii võiks olla. Me ei tohi unustada, et Eesti riik ei saa iialgi valmis, sest maailm muutub väga kiiresti ja peame nendele muutustele reageerima.

Selleks on vaja haritud ja arukaid inimesi, kes suudaksid kohaneda, käia ajaga kaasas ja vaadata tulevikku. Ilmselt ma ei üllata teid, kui panen sellegi aasta alguses kõikide südamele omandada uusi teadmisi. Õppima peavad nii noored kui vanad. Loomulikult on kõige tähtsam, et noored saaksid korraliku hariduse ja Eestisse koguneksid maailma parimad teadmised. Usun, et meie noored on piisavalt arukad, et end teostada Eestis ja seeläbi viia Eestit edasi.

Peale noorusliku innu on Eesti elu edendamiseks vaja seenioride tarkust. On oluline, et vanematele inimestele oleks avatud võimalused ennast täiendada ja tööturul osaleda, kui nad seda soovivad ja tervis lubab.

Öeldakse, et nii vaesus kui rikkus on meelelaad. Ikka ihaldatakse seda, mida pole, milleni ei küüni või mis pole veel käes. Alati on midagi puudu ja tihti kiputaksegi elama oma tahtmistes ja igatsustes, unustades, kui väärtuslik on see, mis meil juba olemas on.

Mõni aeg tagasi kuulsin raadiost, kuidas üks tubli ja töökas mees rääkis oma elust. Ta oli sündinud vaeses peres, kuid suutnud oma elus saavutada kõik, mille puudumist ta lapsepõlves ja nooruses nii selgelt tajus. Tal oli ilus kodu ja palju vara, kuid ta oli selle saavutamiseks kulunud aja jooksul kaotanud midagi, mis oli tema lapsepõlvekodus olemas. Puudu oli inimlikust ja väärtuslikust kodusoojusest, mida ei saa osta.

Riigikogu esimehena tahan paluda vabandust mõne saadiku ebaväärikate tegude eest. Iga poliitiku eksimus heidab varju kogu Eesti poliitikale ja parlamendile. Loodan, et sellised juhtumid ei kordu.

Igaüks, kes on saanud rahvalt mandaadi, peab mõistma selle väärtust. Inimeste usaldust võita on raske, aga kaotada lihtne.

Nagu te näete, järjekordset maailmalõppu ei tulnud. Ärme usu soolapuhujaid ja astrolooge, võtkem nende ennustusi huumoriga. Inimkonnal on ees veel palju, palju aastaid, kui austame ja hoiame loodust, keskkonda, milles elame. Olgem optimistid ja naeratagem oma tuttavatele, sõpradele, vanematele ja lastele. Naeratagem võõrastelegi, et nende meel oleks rõõmsam. Head uut aastat!

Ene Ergma uusaastatervitus kõlas 1. jaanuaril Eesti Televisioonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles