Tallinna trollisõit pole lihtne lõbu

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui osta Tallinnas sõitmiseks ühiskaart, tuleb iga kord bussi, trammi või trolli sisenedes seda validaatori ees viibutada.
Kui osta Tallinnas sõitmiseks ühiskaart, tuleb iga kord bussi, trammi või trolli sisenedes seda validaatori ees viibutada. Foto: Toomas Huik

Alanud aastast saavad tallinlased pealinnas tasuta sõita, mujalt tulnud peavad ostma kas üksikpileti või ühiskaardi.

Kes harjunud sõitma vaid maaliinide bussiga, sel pole pealinna ühissõidukis just lihtne paljude võimaluste ja kohustuste seas orienteeruda.

Lihtne on üle 65aastastel, sest neil pole Tallinnas vaja piletit osta. Kui kaasas isikut tõendav dokument, saavad tasuta sõita kogu Eestis elavad üle 65aastased.

Ülejäänud provintsiinimestel on valida kahe variandi vahel. Kõige lihtsam on osta otse ühissõiduki juhilt 1.60 eurot maksev üksikpilet. Seda piletit pole vaja mulgustada ega valideerida. Nimelt on pealinna ühissõidukite sissepääsude kõrval elektroonilised validaatorid, mille ees tuleb ühiskaarti viibutada ja siis ekraan näitab, kas inimesel on sõiduõigus või mitte.

Kui valida üksikpilet, tuleb igal sõidul osta juhilt uus pilet. Juhilt saab osta ka 80sendise sooduspileti, kui on ette näidata soodustust tõendav dokument, näiteks puuet kinnitav paber, üliõpilaspilet, kolme ja enama lapsega pere vanema tõend.

Kui aga plaanis on teha rohkem sõite või käite Tallinnas tihti, on soodsam soetada kaks eurot maksev ühiskaart ja laadida sellele müügikohas raha. Seejuures saab valida, kas laadida kindel summa või osta pilet mingiks perioodiks, näiteks 1, 3, 5 päevaks või terveks kuuks. Kaarte müüakse R-kioskites, Eesti Posti kontorites, suuremates ketipoodides ja Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis.

Ühissõidukisse sisenedes peab kaarti viibutama validaatori ees. Kui olete laadinud kaardile kindla rahasumma, saab sõidukisse sisenedes ühe tunni pileti, mis maksab 1.10 eurot. Ümberistumisel peab ühiskaardiga sõidu taas valideerima ja masin näitab, mis ajani pilet kehtib. Kui tunnipileti kehtivus lõpeb enne sõidu lõppu, ei ole vaja uut piletit osta. Kui sõita päeva jooksul mitu korda, siis üle kolme euro ööpäevas ühelt isikult ei võeta.

Kuna kaardile kantud rahal ei ole ajalist piirangut, võib seda kasutada kas või aasta pärast, samuti võib isikustamata kaarti anda kasutamiseks teistele inimestele.

Kui aga arvate, et ühiskaarti teil enam vaja pole, võib minna Tallinna linnavalitsuse teeninduspunkti ja seal saab tagasi kaardi eest makstud kaks eurot, samuti kaardile laetud raha, mis kasutamata jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles