Tammistesse jõuab puhas vesi

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga vallavanem Priit Ruut (paremal) ja Sauga Varahaldus ASi juhataja Andrei Ennok tõdesid, et uue veevärgi järge ootavad vallas nüüd Sauga alevik, Eametsa ja Kilksama.
Sauga vallavanem Priit Ruut (paremal) ja Sauga Varahaldus ASi juhataja Andrei Ennok tõdesid, et uue veevärgi järge ootavad vallas nüüd Sauga alevik, Eametsa ja Kilksama. Foto: Urmas Luik

Neli aastat kestnud töö tulemusel jõuab sel kevadel Sauga valla Tammiste küla enam kui poolde tuhandesse majapidamisse puhas joogivesi ja reovesi ei voola enam kraave pidi jõkke: algamas on ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemi liitumistaotluste vastuvõtt.

Sauga vallavanem Priit Ruut ja Sauga Varahaldus ASi juhataja Andrei Ennok tegid etapiviisiliselt Tammistes ellu kutsutud veevärgi tänapäevastamisest kokkuvõtteid ja tõdesid, et uue veevärgi järge ootavad vallas nüüd Sauga alevik, Eametsa ja Kilksama.

Rahumeelsed lahendused

Priit Ruut märkis, et Tammiste ei vasta juba ammu küla klassikalisele määratlusele ja tuleks ümber nimetada aleviks: Tammiste elanike arv on 1. jaanuari seisuga kahe elaniku võrra suurem Sauga aleviku elanike arvust.

Traditsioonilise suvilate piirkonnana tuntud Tammiste kätkeb vana ja uut asulat. Maakaardil vaatavad suvilate piirkonnas vastu kummalise kujuga kinnistud: osa neist on maha joonistatud nagu tordiviilud.

Andrei Ennoki sõnade kohaselt oli Tammiste probleemiks joogivee kvaliteet: tavaline oli eest leida viiemeetrise vahega rajatud salvkaev ja lampkast. Madalamate puurkaevude vesi sisaldas ülemääraselt rauda, sügavamad väävelvesinikku ja veel oli ebameeldiv kõrvalmekk.

Sindi kanalisatsioonikollektor, mis elanike maadelt läbi oli viidud, ei pidanud sageli vastu ja ujutas aiamaid üle. Ühistute rajatud pumbamajad töötavad tänapäevani, ent ühtne kanalisatsioon puudus ja reovesi juhiti põhiliselt kraavidesse ja sealt jõkke.

Ennoki ütlust mööda sai kõige suurema vile ja vati projekteerimistööde käigus suvilarajooni kinnistuomanikega suhelnud projektijuhi abi Rein Ariko. Põhiline probleem oli inimestel see, et vett ja kanalisatsiooni tahaks küll, aga torustik ei tohi üle minu maa kulgeda.

Lahkhelisid oli palju, ühiskasutuses tänavatel-teedel tekkis elanike vastuseise, aga kohtuni ükski neist ei jõudnud, tõdes Ennok. Oli küll vaja osta kolm maatükki pumplate tarvis, aga õnneks olid inimesed mõistvad, maatükkide sundvõõrandamiseni asi ei läinud.

Liitumine on tasuta

Vee- ja kanalisatsioonisüsteemiga võib peatselt tasuta liituda kokku 560 kinnistuomanikku: ehitustööd on lõpetatud, puudu on veel üksnes kogu süsteemi kasutusluba.

Esimesed veetarbijad saavad kraanist vett keerata tahtmise korral juba veebruaris, suurem osa aga kevadel. Liitumine veevärgiga on tasuta, torude paigaldamise kulud liitumispunktist elamuni tuleb kanda inimestel endal.

Töö tehti kahes etapis. Esmalt ehitati välja veetorustik Tammiste vanadekodust Randivälja elurajoonini, seejärel rajati ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteem Tammiste elanike kinnistuteni.

Ruut ja Ennok tõdesid, et inimesteni jõudis arusaam uue veesüsteemi kasulikkusest, sest lõppkokkuvõttes tõuseb sellega ju nende vara hind. Paljud, kes seni kasutasid elamist ainult suviti, leiavad nüüd motivatsiooni hakata Tammiste püsiasukaks.

Vallavanem rõhutas, et kaevetööde käigus lõhutud teed ja tänavad taastati ning need on nüüd varasemast tunduvalt paremas olukorras – tänavaaukudeta. Teedel puudus enne korralik aluspõhi.

Tammiste küla ühisveevärgi ja kanalisatsiooni uuendamiseks võttis Sauga vald pangast laenu.

Tammiste veevärk

Tammiste küla ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemide tänapäevastamise kogumaksumus on 4 635 416 eurot, millest omaosalust 1 022 674 eurot.

Projekti käigus rajati 16 400 meetrit joogiveetorustikku, 12 279 meetrit isevoolset kanalisatsioonitorustikku, 1840 meetrit survekanalisatsiooni, 559 liitumispunkti, 8 reovee ülepumplat, 31 veevõtu hüdranti ja uuendati 2 reovee ülepumpla automaatikat.

Taastati üleskaevatud teed ja murupinnad.

Andmed: Sauga vallavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles