Andrus Veerpalu õpetab suusatamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juba tükk aega avalikkusest eemale hoidnud olümpiavõitja Andrus Veerpalu hakkas huvilistele suusatamist õpetama.

«Ise käin praktiliselt iga päev suusatamas. Testin suuski ja määrdeid, nii et peab väljas käima,» ütles Veerpalu reedel Tehvandi staadionil Valgamaalase reporteriga kohtudes. «Klassika sõitmiseks sobib viis kuni kümme miinuskraadi, ning kui värske lumi on maas ja päike paistab, on väga hea."

Reede ennelõunal näitas Otepääl termomeeter 15 miinuskraadi. «Sellise külmaga pole enam nii mugav ja mõnus suusatada, eriti läheb uisku sõites libisemine kehvemaks,» lausus Veerpalu.

Pakub suusaõpet peredele

Kui varem on tippspordiga lõpetanud Veerpalu tuttavatele-sõpradele lahkelt näpunäiteid jaganud ja käinud üle Eesti näiteks Jaak Mae ning Raul Ollega suusatamist õpetamas, siis nüüd on ta valmis inimesi ka oma kodukohas Otepääl pikema aja jooksul treenima.

Näiteks pakub ta suusaõpet peredele, lastele ja tuleb igaühele appi ka individuaalselt. Samuti teeb ta eraldi määrdekoolitust, kus on juttu veel sellest, kuidas suuski valida. «Kui kusagil metsa vahel nikerdad ja ei saa päris hästi pihta, mida suusatamisel valesti teed, on lihtsam, kui õpetatakse, mida tegema pead,» sõnas ta.

Kui aga suusatamine ja suuskade määrimine selge ning õpetamist vaja ei ole, on Veerpalu nõus suuremaid seltskondi Otepää suusaradadele matkale viima. «Siin on tegelikult nii palju radu, et leiab kindlasti huvitavaid matkaringe, kus paar tunnikest või rohkem ära käia,» ütles ta.

Treenimist ta keeruliseks ei pea. «Seda, mida oskad, on mõnus õpetada,» lausus ta tagasihoidlikult, olles valmis treenima neidki, kes Tartu maratoni läbida tahavad.

Võistlustel suudavad sportlased sõita keskmiselt 30 kilomeetrit tunnis. Algajad jäävad nende kõrval aga venima, sest vähe treeninu suudab välja pigistada umbes viis kilomeetrit tunnis. «Algajad ei saa veel libiseda ning kõnnivad suuskadega. Kui treenid, jõuad kiiremini sõita,» ütles Veerpalu.

Vanusepiiri ei ole

Lastel pole tema sõnul vanusepiiri, kus nad peaksid mõtte suusataja karjäärist maha matma. Pealegi on suusatama hakates kasulik iga spordiala, millega laps juba tegelenud on – eriti kergejõustik, jalgpall, ujumine ja korvpall.

Suusatamisega alustas väga hilja poolatar Justina Kowalczyk, tõi Veerpalu näite, lisades, et sellel on ka miinuseid. «Tehnika ei tule siis nii kergelt kui nooremana alustades,» selgitas ta.

Igapäevaselt veedab Veerpalu enda sõnul enamiku ajast perega. «Olen saanud lastega trenne teha ja varasemast palju rohkem koos olla. Olen nende võistlustele kogu aeg kaasa elanud,» ütles ta, lisades, et on seotud ka kodu juures asuva majutusega ja hotelliga Karupesa.

Tema poeg Andreas alustas pühapäeval võistlemist Tšehhis Liberecis juunioride ja alla 23aastaste suusaalade maailmameistrivõistlustel, kus on kohal 19-liikmeline Eesti koondis. «Võib-olla hooaja algus ei olnud tal kõige parem, aga loodame, et läheb paremaks,» sõnas Veerpalu.

Veebruari lõpuks peaks selguma seni mitu korda edasi lükatud rahvusvahelise spordiarbitraažikohtu otsus Andrus Veerpalu ja rahvusvahelise suusaliidu FISi vahelises kohtuasjas. Reedel jäi Veerpalu napisõnaliseks. «Sellel teemal ma parem ei räägiks. Las see olla.»

Copy
Tagasi üles