Varblas algatati tuulepargi planeeringu muutmine

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vundamendid on valmis ja kevadel tarnitakse tuulikud, ütles Tuuleenergia OÜ esindaja Vello Madiberk.
Vundamendid on valmis ja kevadel tarnitakse tuulikud, ütles Tuuleenergia OÜ esindaja Vello Madiberk. Foto: Ants Liigus

Varbla vallavalitsus on algatanud Tamba tuulepargi detailplaneeringu muutmise, mis puudutab Varbla valda rajatavast kuuest tuulikust ühe planeerimisel tehtud paberlikku viga.

Tuuleenergia OÜ on alustanud Varbla valda kuue tuuliku ehitamist: kaks tuulikut rajatakse Tamba, neli Mäli küla maadele. Tuulikute vundamendid on valmis ja aprillis tarnitakse ka tuulikud, rääkis tuulikuid ehitava Tuuleenergia OÜ esindaja Vello Madiberk.

Detailplaneeringu muutmine puudutab üht Tamba tuulikutest. Nimelt esitas septembris eraisik Pärnu maavanemale, keskkonnaametile ja Varbla vallale kaebuse, kus heideti ette ühe Tamba tuuliku asukoha muutmist ja seda, et kolme tuuliku asemel ehitatakse kaks. Kaebuses viidatakse, et ehitusload ja detailplaneering pole omavahel vastavuses.

Pärnu maavanema Andres Metsoja analüüsis koos valla esindajatega tekkinud olukorda ja leidis, et ainus lahendus on vigase planeeringu ümbertegemine.

Planeeringu joonistel on probleemiks tuulikutest ühe asukoht, mille koordinaadid on küll õiged ja nende järgi anti välja ehituslubagi, aga valesti on joonistatud tuuliku asukoht: see on 155 meetrit õigest kohast kaugemal, kuid jääb planeeringualasse.

Madiberk nentis, et ühele tuuliku naabruses asuva maatüki vastsele omanikule ei meeldi tuulik. “Tamba tuulikud väldivad 30 000 tonni süsihappegaasi õhku paiskamist ja toodavad aastas 15 gigavatt-tundi elektrit. Viiele maatüki omanikule, kelle maa peale see tuulik jääb, makstakse juba aastaid hoonestusõiguse tasu,” kirjeldas ta avalikku huvi, millel kohtugi silmis kaalu.

Viie aastaga on sõlmitud 74 maaomanikuga notariaalsed maakasutuslepingud maa-aluse kaabli vedamiseks, piirkonda on rajatud juurdepääsuteed ja kraanaplatsid, valminud on tuulikute vundamendid.

Varbla tuulikute ehitusmaksumuseks kujuneb ligemale 25 miljonit eurot. Tuulepargid peaksid valmima 2013. aasta oktoobriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles