Maksikirja mõõtmed muutuvad

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post
Eesti Post Foto: Urmas Luik

Eesti Post seab piirid riigisisese maksikirja mõõtudele, mis sisuliselt tähendab, et kaob soodsaim võimalus pisipakkide saatmiseks.

1. märtsist on riigisisese maksikirja suurimad lubatud mõõtmed 230 x 330 x 20 millimeetrit. Sellest suuremad saadetised tuleb teele panna kallima pakiteenusena.

“Pärast muudatusi saab maksikirjast selgelt vaid sõnumite ja õhemate trükiste edastamiseks mõeldud teenus,” kommenteeris postiteenuste divisjoni juht Jaan Vainult. “Asjade saatmiseks pakutakse laia valikut pakiteenuseid.”

Vainulti sõnade järgi kiputi seni teinekord paki mõõtu esemeid maksikirjadega saatma, kuid nende kättetoimetamine on problemaatiline, sest maksikiri peab mahtuma postkasti. “Kui kiri oli suurem ja inimest ei olnud kodus, tuli maksikiri kandekeskusesse tagasi viia. See tähendas viivitust saadetise kättesaamisel,” selgitas ta.

Praegu kasutavad pakkide maksikirjana saatmise võimalust agaralt interneti vahendusel pisikesi asju, näiteks lasteriideid müüvad-ostvad eraisikud, sest kuni 250grammise maksikirja lihtkorras saatmine maksab 90 senti ja kuni kilone 1.60 eurot. Sama asja pakiga saatmine maksab oluliselt enam.

Nüüd soovitabki Eesti Post kahest sentimeetrist paksemad pakid postiga teele saata.

“Soodsaim ja mugavaim viis saadetisi edastada on Post24 pakiautomaatide vahendusel,” sõnas Vainult.

Post24-l on Pärnus pakiautomaadid kolmes kohas. Ühest pakiautomaadist teise ükskõik kus Eestis asuvasse automaati saadetava paki soodsaim hind on 2.59, automaadist postkontorisse saatmine 3.10 ja automaadist kulleriga kätte toimetamine 4.15 eurot.

SmartPostil on Pärnus neli ja Vändras üks pakiautomaat ja selle firma vahendusel saab soodsaimalt pisipakki ühest automaadist teise saata 2.69 euroga.

Eesti Posti kinnitusel on kõik nende klienditeenindajad saanud väljaõppe nii muudatuste selgitamiseks kui sobivaima pakiteenuse pakkumiseks klientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles