Tartu ostab sadu säästulampe

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tänu keskkonnainvesteeringute keskuse kopsakale toetusele paneb Tartu linn riigihanke korras tänavaid valgustama ligi pool tuhat energiasäästlikku LED-lampi, lootes sellest 45 000-eurost kokkuhoidu aastas.

Esimesed valgust kiirgaval dioodil põhinevad LED-lambid seadis Tartu linnavalitsus 2011. aasta sügisel katse korras oma Küüni 3 maja hoovi. Läinud aasta sügisest on kümmekond eritüübilist dioodlampi heitmas õhtuti ja öiti valgust Savi ja Aardla tänavale.

«Seni ei saa nende kohta midagi halba öelda, kõik valgustid püsivad töökorras,» kinnitas Tartu linnavalitsuse tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves.

Elavhõbe on ajalugu

Nõukogude aja lõpul algas Tartus elavhõbevalgustite vahetamine umbes poole säästlikumate naatriumlampide vastu. Praeguseks on elavhõbelambid alles vaid Võidu sillal, kuid needki soovib linnavalitsus veel tänavu LED-valgustitega asendada.

Sven Ilves nentis, et alles aasta eest dioodlambid linnale kuigi ahvatlevad ei tundunud, sest samasuguse valgusjõuga, kuid naatriumlambist neli-viis korda kallimad LED-lambid pakkusid ainult tühisel määral elektrisäästu.

Praegugi püsib dioodvalgusti naatriumvalgustist umbes kaks korda kallim, kuid tagab pimedas naatriumlambist parema nähtavuse ning enam kui kahekordse energia kokkuhoiu. Eluiga lubavad paljud tootjad LEDile lausa kolm korda rohkem kui naatriumlambile.

«Tõsi, ükski suur tehas pole saanud lubatavat 60 000-tunnist eluiga veel tõestada, esialgu on see arvutuslik,» tõdes Ilves. «Aga ühes Itaalia tehases on LED-valgusti põlenud juba neli aastat järjest. See võrdub 35 000 tunniga.»

2012. aastal kulutas Tartu tänavate valgustamiseks 321 kilomeetril ligikaudu 7500 MWh elektrienergiat ja pidi selle eest maksma 650 000 eurot. Kuigi elekter on kallinenud, rehkendab linn tänu LED-lampidele järgmise aasta kokkuhoiuks 45 000 eurot.

See tähendab, et isegi kui elekter enam ei kallineks, mis pole tõenäoline, tasuvad LED-lambid end ära vähem kui viie ja poole aastaga. Peaaegu sama pikk, viis aastat, on täielik garantii, mida Tartu linnavalitsus lampide tarnijalt nõuab.

Valgust saab tellida

Sven Ilvese sõnul on dioodlampide suur eelis võimalus reguleerida neid ilma, kellaaja ja liikluse tiheduse järgi.

«Tulevikus on näiteks võimalik, et kui kusagil juhtub avarii, saab politsei tellida õnnetuskoha ülevaatamise ajaks sinna telefoni teel eredama valgustuse,» tõi Ilves näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles