Tikandiraamat äratab lapsepõlvemälestusi

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud sajandi esimese poole kodus oli kindlasti uhke voodikate, tikitud laud- ja kummutilinad, seinavaip ning muidugi ilurätikud.
Möödunud sajandi esimese poole kodus oli kindlasti uhke voodikate, tikitud laud- ja kummutilinad, seinavaip ning muidugi ilurätikud. Foto: Urmas Luik

Pärnu ajakirjaniku ja käsitöömeistri Helga Kogeri trükivärske vihik “Nostalgilised tikandid” pakub vanemale põlvkonnale äratundmisrõõmu ja noorematele retrohuvilistele käsitöötegijatele põnevaid ideid.

Nii nagu autor saatesõnas ütleb, katsid tema vanaema kodu maal triibulised kaltsuvaibad, voodit uhke tikitud tekk, patjadel olid heegeldatud vahepitsid, laudu ja kummuteid ehtisid tikitud või pilutatud linad.

Esimese hooga vihikut sirvides tahaks hüüda: “Meil oli ka kodus just selline ilurätik või tikitud ajalehekott. Neid voodiääre kaunistuspitse mäletan ja tikitud poolkardinaid …” Loomulikult askeldasid igas vähegi näputööd valdava perenaise kodus pesukausi taga päkapikud ja seinal ujusid pilliroo vahel tikitud luiged.

Huvi 20. sajandi alguse kodukaunistamiskunsti vastu tärkas Helga Kogeril Pärnu käsitöösalongi palvel oma näitust kavandades.

“Käisin muuseumis, uurisin omaaegseid ajakirju, kogusin sõpradelt-tuttavatel nende emade ja vanaemade valmistatud käsitöönäidiseid ja mustreid ning tikkisin näituse tarbeks kodukaunistamise esemeid,” meenutab endine kolleeg.

Sealt hakkaski Helgal mõte idanema, et väärtuslikku materjali, mis enda tarbeks kogutud, võiks teistega jagada.

Nagu autor oma väljaandes kirjutab: “Kogu selle ilu võtsin lapsepõlvest kaasa ja see nostalgiline meenutus ajendaski mind otsima eelmise sajandi esimesest poolest säilinud käsitöid.”

Ja nagu autor nüüd raamatu valmimise järel märgib, kogus ta tänu abivalmitele inimestele mustreid ja näidiseid tunduvalt enam, kui sellesse raamatukesse mahtus.

Fotograaf Urmas Luige, mustrite joonistajate Tiia Tamme ja Liina Lapsaniti abiga on Maalehe kirjastuses valminud väga kaunis väljaanne, mille suurim väärtus on mahukas mustrileht.

Omaaegsete populaarsete käsitööajakirjade Käsitööleht ja Ilutegija väljaandja ning toimetajana on Helga Koger tikkimisvihiku teemade kaupa üles ehitanud ja igale teemale lühikese selgituse kirjutanud. Kogenud käsitöömeistrina teab ta, et tegija hindab üle kõige mustrilehte, muu on vaid tõukeandja ja inspiratsiooniallikas.

Väljaandest leiab tikkimishuviline ideid, kuidas igapäevaellu uuesti romantikat tuua – valikus on voodikatted ja -pesu, kummuti- ja laudlinad, seinavaibad ja palju muudki, mida eelmise sajandi esimeses pooles nii tarbe- kui iluesemena Eesti kodudes kasutati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles