President viib suurkujude haudadele küünlad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmuküünal
Kalmuküünal Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Reedel paneb president Toomas Hendrik Ilves aluse uuele traditsioonile pidada vabariigi aastapäevakuul meeles Eesti suurkujusid süüdates nende haudadel küünlad.

Esimesed küünlad asetab president Toomas Hendrik Ilves koos Tarvastu gümnaasiumi õpilastega muinsuskaitsja Helmi Üpruse, esimese olümpiamedali võitnud eestlase Martin Kleini ja skautluse eestvedaja Harri Haameri haudadele Tarvastu surnuaias kell 17. Enne seda, kell 14 räägitakse Mustla rahvamajas ettevõtmisest lähemalt.

Käesoleva kultuuripärandi aasta projektijuhi Triin Männiku sõnul tegi ettepaneku veebruaris suurkujude kalmudel küünlad läita äsja 25. aastaseks saanud Eesti muinsuskaitse selts.

Meenutuste kuu jooksul viivad üle Eesti koolide õpilased oma kodukandi surnuaedadel puhkavate Eesti suurnaiste ja -meeste haudadele küünlad, millega peetakse meeles tähtsat rolli mänginud lahkunute pärandit.

«Sellega tutvustatakse noortele meie riigitegelasi, kirjanikke, kunstnikke, muusikuid ja pärandihoidjaid mõtestamaks üksikisiku ja tema vaimse pärandi rolli väikese rahva ajaloos,» selgitas Männik. «Eesti riik püsib meie kultuuril, kogemustel ja tarkustel, nende loojad ja edasikandjad on aga inimesed.»

Reedel antakse Tarvastus stardipauk ka pärandiralli projektile, mis viib üle Eesti sõitma kaks meeskonda — üks Eesti vabaõhumuuseumist ja teine muinsuskaitseametist. Projekti eesmärgiks on kutsuda inimesi üle Eesti arutlema selle üle, mis on kultuuripärand: kuidas see tekib, kellele see kuulub ja kuidas meid puudutab. Pärandiralliga tuuakse alati kaasa ka erinevaid näitusi.

Täpsem info «Küünlad suurkujudele» ja «Pärandiralli» projekti kohta on saadaval kultuuripärandi aasta veebilehel www.parandiaasta.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles