Vallamajast leiti peidetud dokumendid

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Karessen juhatuse liikmed Tõnu Taal (vasakul) ja Aivar Leinberg uurimas vallamaja pööningu vahelaelt leitud vanu kohtudokumente.
MTÜ Karessen juhatuse liikmed Tõnu Taal (vasakul) ja Aivar Leinberg uurimas vallamaja pööningu vahelaelt leitud vanu kohtudokumente. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Esna vana vallamaja ümber sadanud lumi värvub ikka ja jälle tolmust halliks. Teine korrus on aeg-ajalt tolmupilvest paks, aknast vallandub vana vahelae täitekihi materjali.

Esna küla mehed Kalle Rein­feld ja Väino Seire on abis katusekorrust, täpsemalt lagesid ja vaheseinu lammutamas. Käivad ettevalmistustööd, et hakata katust vahetama.

Teisipäeva pärastlõunaks on Reinfeld ja Seire jõudnud maja läänenurga vahelagedeni. Niinimetatud mustalt laualt samblamatti eemaldades kukub neile midagi sülle. «Mingid paberid!» imestavad nad.

Kõvemate kaante jäänuste vahel asunud patakat ja lahtisi lehti valgemasse kohta viies paljastub ajalugu: koltunud ja ajast puretud dokumentidel korduvad aastaarvud vahemikust 1887 kuni 1891.

Telefonikõne peale ruttab Esnast kohale MTÜ Karessen juhatuse liige Tõnu Taal. Osa dokumente on käsikirjalised, nii eesti kui ka vene keeles. On ka lahtilõikamata ajalehe trükipoognaid ja paksemaid kaanejäänuseid.

Dokumentide talapealne asukoht ja hoone valmimiseelsesse aega jäävad aastaarvud viitavad asjaolule, et paberid olid sinna peidetud.

Miks, ei oska esialgu keegi hinnata, ei leidjad ega Eesti ajalooarhiivi direktor Indrek Kuuben, kes peab leidu Eesti ulatuses üsna haruldaseks. «Võrdleksin neid kiriku ja koguduse materjalidega, mille leidudest teatatakse meile paar korda aastas,» ütles ta.

Kuuben peab tõenäoliseks, et dokumendid olid tala peale peidetud, ja kinnitab, et tegemist on ajaperioodi arvestades haruldase ja väärtusliku leiuga. «Vallakohtu materjalides on palju huvitavat teavet talupoegade tolleaegse igapäevaelu kohta,» märkis ta.

Kuubeni ütlust mööda on ajalooarhiivis osa Rakvere-Paide piirkonna vallakohtu materjalidest olemas, välistatud pole, et leid võib olla just see puuduolev osa.

Kuuben tunnistas, et leidu nägemata on raske täpsemaid hinnanguid anda, mistõttu lubas ta paberid kindlasti oma silmaga üle vaadata.

Praegu asuvad dokumendid, millest umbes poolsada on hästi säilinud, Järvamaa muuseumis, kuhu MTÜ Karessen need andis.

Muuseumi peavarahoidja Leelo Saar puhastas leiu neljapäeval ära, aga ei osanud öelda, mis paberitega täpselt edasi saab.

Saare ütlust mööda muudab dokumendid väärtuslikuks juba neil leiduvad aastaarvud, millest varaseim on 1858. «Esialgu jäävad nad meil museaalideks,» sõnas ta.

Indrek Kuuben lubas võtta järgmisel nädalal Järvamaa muuseumiga ühendust, et dokumentidega tutvuda ning arutleda võimaluse üle anda leid ajalooarhiivile, kus on paremad võimalused ajaloolisi dokumente konserveerida ja digiteerida.

Kuuben kiitis ka leidjaid ja Karesseni esindajat, kes dokumendid maakonna muuseumi viis.

Esna vana vallamaja aardeleiud

Juuni 2012

Esimese korruse kahe toa tapeedikihi alt paljastuvad hoone ehitusaega ehk 1896. aastasse jäävad seinamaalingud. Spetsialistid hindavad leiu väärtuslikuks.

Mai 2012

Koristustalgulised leiavad pööningult asju välja tassides Eesti-aegse laste raudvoodi, hulgaliselt vanu tööriistu, sütega töötava pressraua ja paksust plekist ümmarguse 200-liitrise tünni kaane aastast 1941.

Veebruar 2013

Pööningul katusevahetuseks ettevalmistustöid tegevad vabatahtlikud leiavad Rakvere-Paide Rahukohtu ringkonna tsaaririigi ringkirju, teateid, kinnituskirju aastaist 1887–1891.

Dokumentide järgi on kohtukutsete laialisaatmine delegeeritud ümberkaudsetele vallavalitsustele. Vanemad daatumid säilikutel on aastast 1858.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles