Suitsuandur ja naabrivalve vähendavad kindlustusmakset

, ERGO kodukindlustuse riskijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandurit paigaldades tuleb rangelt jälgida tehase paigaldussoovitusi. Vastasel juhul ei pruugi «elupäästja» põlengu tekkides piuksugi teha.
Suitsuandurit paigaldades tuleb rangelt jälgida tehase paigaldussoovitusi. Vastasel juhul ei pruugi «elupäästja» põlengu tekkides piuksugi teha. Foto: Ants Liigus

Kindlustusseltside ja politsei praktikast on ammu teada, et majanduskriis toob kaasa varavastase kuritegevuse kasvu, näiteks murdvargused. Samuti vajab pere-eelarve just majanduskriisi ajal hoolega kontrolli all hoidmist ja ootamatute lisakulutuste vältimist. Kodu kindlustamine on üks võimalusi olla kaitstud õnnetuse põhjustatud lisakulude eest ning saada kodu pärast õnnetust kiirelt korda. Teisalt aitab hoida naabritega häid suhteid isegi juhul, kui vannitäis vett on leidnud tee alumiste naabrite juurde või tulekahjusuits kahjustanud ülemiste naabrite kodu.


Laialt on levinud arusaam, et kindlustada tasub vaid uut ja laenuga ostetud kodu. Tõepoolest, sel juhul on kindlustus kaitseks, et õnnetuse korral ei jääks inimesele ainult laenumaksed, vaid säilib kodugi. Samal ajal ei käi õnnetused mööda vanematest ning laenuta majadest-korteritestki.



Aastas juhtub ainuüksi kindlustatud elamutes ligi 3000 veekahju. Kui arvestada, et vaid iga kolmas kodu omab kindlustuskaitset, võib veeavariide arv küündida 9000 juhtumini ehk iga päev on Eestis 25 torustiku leket. ERGO andmetel on korterites juhtunud veeavariide keskmine kahju 20 000 krooni.



Tulekahjusid esineb statistiliselt harvem, kuid need tekitavad palju kordi ulatuslikumaid kahjustusi. Peale tule teeb suurt hävitustööd kustutusvesi. Seetõttu on tulekahju järel kodu remont kordi kallim.



Et teada, mida tuleks kindlustada, soovitame endalt alati esmalt küsida: milleta on minu igapäevane elu raskendatud?



Teiseks tasub mõelda, mis kodu või sisustust kõige enam ohustab. On see lekkivatest torudest tekkiv veekahju, murdvargus, torm või üleujutus?



Enim mõjutab kindlustusmakse suurust kodu väärtus ehk kindlustussumma. Sageli soovivad inimesed võrdsustada kindlustussumma eluaseme turuväärtusega, kuid see pole õige. ERGO soovitab aluseks võtta kodu hinnangulise ehitusliku maksumuse. Sel juhul on kindel, et eluase taastatakse samas seisus, kui see oli enne õnnetust.



Nutikam viis kindlustusmakset vähendada on omavastutuse suurendamine pere majandusliku valuläveni.



Üldjuhul arvestavad kindlustusseltsid kindlustushinna määramisel omaniku hoolt eluruumide turvaliseks muutmisel. Näiteks ERGO premeerib valvesignalisatsiooni ja suitsuanduri kasutajat kuni 15protsendise soodustusega, naabrivalvega liitujaid kümneprotsendise soodustusega.



Praeguste hindade puhul kulub korteri ruutmeetri taastamiseks 8000 krooni, ent 50ruutmeetrise korteri kindlustamine maksab kuus 42-56 krooni, 150ruutmeetrise elamu kindlustusmakse tuleb 151-200 krooni kuus. Sisustuse kindlustamisel lisandub 20-30 krooni kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles