Ootamatu tegelikkus: Nabucco gaasijuhe

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabucco gaasijuhtme projekt võib lähiajal käiku minna. Sel juhul tekib Vene South Streamile tõsine konkurent.
Nabucco gaasijuhtme projekt võib lähiajal käiku minna. Sel juhul tekib Vene South Streamile tõsine konkurent. Foto: Reuters

Venemaa rõõmustas vara, kui tõttas Euroopa Liidu Nabucco gaasiprojekti maha matma ja South Streami peatset ehitamist töövõiduna reklaamima.

Uudisteagentuuri Rosbalt teatel on Moskvale ja Gazpromile mängitud korralik ninanips ning Bakuust tulevate uudiste kohaselt võib trans-Kaspia gaasijuhtme ehitus alata lähima kümne kuu jooksul.

See informatsioon kattus Türgi energeetikahiiu Botas loobumisega importida Kasahstanist gaasi Gazpromi kohaliku tütarfirma abiga. Rosbalt nimetab Nabuccot venevastaseks projektiks, mis peab hakkama toimetama Euroopasse Aserbaidžaani ja seejärel Türkmenistani gaasi Venemaa vahetalituseta. Nii saab Nabuccost South Streami konkurent.

Nabucco lugu

2012. aasta suvel tunnistati mitmest Euroopa Liitu gaasi tarnivast torujuhtme marsruudist kõige tulusamaks Nabucco West. Gaasijuhe algab Türkmenistani ranniku lähedalt ja viib vee alt Aserbaidžaanini, edasi läbi Gruusia, Türgi, Bulgaaria, Rumeenia, Austria ja Ungari ELi peamisesse gaasihoidlasse Saksamaal Baumgarteni lähedal.

6. veebruaril teatas Aserbaidžaani tööstus- ja energeetikaminister Natik Äliyev, et trans-Kaspia torujuhtme dokumendid on peaaegu valmis. Selle plaani vastu võitlesid aktiivselt Moskva ja Teheran.

Türkmenistan on valmis saatma aastas ELi 30 miljardit kuupmeetrit gaasi ja peatselt on oodata Türkmenistani, Aserbaidžaani ja ELi juhtide vastavat kokkulepet. Pärast seda algab gaasijuhtme ehitus. Tõik, et kogu projekt läheb algse kahe miljardi euro asemel maksma pea neli miljardit, ei paista kedagi häirivat.

Päev varem, 5. veebruaril kutsus Türgi peaminister ELi üles võtma oma erilise kontrolli alla Nabucco Westi Euroopa osa valmimine. Ilmselt pelgab Türgi, et Euroopas ei pruugi asjad minna nii kiiresti kui Taga-Kaukaasias ja Türgis.

On teisigi uudiseid. 28. jaanuaril sõlmis Nabucco Gas Pipeline International GmbH lepingu alltöövõtjaga Saipem, mis peab teostama Nabucco Westi esmased insener-projekteerimistööd. Hinnata tuleb 1326 kilomeetri pikkuse gaasijuhtme riske ja koostada strateegiline analüüs.

Venemaa jäeti kõrvale

6. veebruaril järgnes uudis: Türgi riiklik torujuhtmeoperaator Botas lükkas tagasi Gazpromi kohaliku tütarfirma Bosphorus Gas pakkumise importida aastas 750 miljonit kuupmeetrit Kasahhi gaasi. Pärast äraütlemist ei ole Bosphorus Gasil tõenäoliselt enam võimalik saada litsentsi gaasiimpordiks Türgisse.

Nabucco ehitamise eesmärk on selge: välistada Venemaa osalemine vahendajana Kesk-Aasia loodusvarade ükskõik kuhu tarnimisel.

Kummaline küll, aga Venemaal ei jäägi midagi muud üle kui teha halva mängu juures head nägu. Iraani ei peeta Kaspia regioonis enam tegijaks ja Kaspia ”viisik“ on lagunenud. Gaasijuhtme ehitamist võib edasi lükata vaid sõjategevus Iraani vastu, juhul muidugi, kui see puudutab Kaspia lõunaosa, ent vaevalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles