Surju suurvesi ohustab külasid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi Surjus.
Suurvesi Surjus. Foto: Urmas Luik

Surju valda läbiv Reiu jõgi ei püsi talve- ja kevadsulade ning suve- ja sügissadude ajal kallaste vahel, muutes madalad maad veeväljaks ja surudes inimesed külades oma elamisega nagu järve keskele.

Metsaääre küla seltsi algatusel toimub tuleva teisipäeva õhtul Surju rahvamajas arupidamine suurvee ohtudest koduvallas, kõnelema on kutsutud päästeameti Lääne päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun.

“Suurvesi ei ole ainul Surju valla probleem, tahame alustada olukorra kaardistamisest, et jõuda lahendusteni,” rääkis teabepäeva kokkukutsuja, MTÜ Metsaääre Küla Seltsi esimees Urmas Isand. “Meie küla on kujunenud endisest Laadi suvilakooperatiivist, tõenäoliselt upume selgi kevadel, vahepealse sulaga oli Reiu jõgi jälle ähvardavalt kõrgel.”

Isanda sõnade järgi on kogemus suurvee kahjustuste ennetamiseks võtta näiteks Kundast ja üks meetmeid on jõe päikesepoolsete kallaste lahtiraiumine sinna kasvanud puistust.

“Suurvesi on meil siin pikaajaline teema, kuid ajaga probleem süveneb,” rääkis Surju vallavanem Jaanus Männik, kes külaseltsi teabepäeval osaleb.

Männiku jutu järgi on Metsaääre küla kompaktse elamupiirkonnaga tiheasustusala ja kannatab suurvee ajal nagu Surju keskasulagi.

“Viimaste suurvetega on ilmnenud tõsiasi, et jõgi kipub ummistuma, looduskaitse piirangud ei luba kaldakaitsetsoonis isegi puid ja risu koristada, kariloomade pidamine on lõppenud, pole enam neid, kes kaldakarjamaad puhtaks sõid,” loetles vallavanem suurvee teket soodustavaid mõjureid.

Surju valla ohuks on lumerikkad talved ja sulad, tänavune jaanuarisula viis Reiu jõe vee taas ohtliku kõrguseni. Aastapäevad tagasi kutsus vallavalitsus päästeameti appi, et päästa uppumast Jaamaküla, kus jõele oli tekkinud jääsulg.

“Surjus peame plaani, kuidas olukorda leevendada, kuigi keskkonnaamet on ennast vaatleja ja piiraja seisu asetanud ja inimese vara kaitsmine on jäänud inimese enda ja omavalitsuse mureks, kuigi siin peaks tasakaalu saavutama,” tõdes Surju vallavanem.

Metsaääre küla selts tahab teabepäeva järel astuda konkreetseid samme, et mitte elada Pärnust veerandsaja kilomeetri kaugusel nagu Venezias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles