Aasta liiklusstatistikas on alanud hästi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vales kohas teed ületanud helkurita jalakäija hukkus bussi rataste all.
Vales kohas teed ületanud helkurita jalakäija hukkus bussi rataste all. Foto: Martin Ilustrumm/Reporter.ee

Kui mullu oli veebruari keskpaigaks liiklusõnnetustes hukkunud 16 inimest ning tunamullu 10, siis tänavune aasta on alanud silmatorkavalt paremini – siiani on avariides elu kaotanud kolm inimest.

«Politsei operatiivandmetel on sellel aastal olnud 10 päeva, kui keegi inimestest ei ole liiklusõnnetustes kannatada saanud – varasematel aastatel ei ole nii hästi läinud,» sõnas maanteeameti nõunik Villu Vane.

Liiklusõnnetustes hukkunute arv hakkas vähenema juba eelmise aasta teisel poolel. «Aasta viimase kolme kuu jooksul hukkus eelmisel aastal liikluses 16 inimest, 2011. aastal 38. Ka käesoleva aasta algus on liikluses olnud suhteliselt rahulik – vähenenud on nii hukkunute kui ka inimkannatanutega liiklusõnnetuste arv,» lisas Vane.

«Miks on liikluses asjad paranenud, on raske öelda ja kindlasti ei olegi siin ühest põhjust. Kõige rohkem peame kindlasti tänama liiklejaid, kelle käitumisest liikluses käik oleneb. Oleme ehk muutunud natuke hoolivamaks ja ei võta liikluses tarbetuid riske,» arutles Vane.  «Kindlasti on siin oma osa ka meedial – liiklusest kirjutamine ja rääkimine, probleemide lahkamine ei muuda otseselt liiklust paremaks, kuid ei ole kindlasti mõjuta,» arvas ta.

«Oma osa on kindlasti ilmal, mis oli sügisel küllaltki liiklejasõbralik ja ka jaanuaris suhteliselt stabiilne. Nn musta jääd on olnud suhteliselt vähe ning enamasti kaasneb libedusega sadu, mis hoiatab liiklejaid muutuvate teeolude eest,» kiitis Vane.

Muuhulgas hakkas mullu aasta teisel poolel vähenema ka liiklussagedus. Kui kokkuvõttes jäi eelmisel aastal liiklussagedus 2011. aasta tasemele, siis eelmise aasta esimesel poolel see kasvas, teisel poolaastal aga vähenes. «Seega – sõidetakse vähem. Osalt võib põhjus peituda bensiinihinnas,» märkis Vane.

Liikluse paranemisele aitas tema hinnangul ka politsei järelevalve. «Eelmisel aastal muutis politsei oma taktikat: suuremat tähelepanu hakati pöörama selliste rikkumiste avastamisele, mis otseselt mõjutavad liiklusohutust ning selliste rikkumiste eest karistuste määramisel oldi karmimad.»

Eelmisel aastal hukkus liikluses 87 inimest, mis on 13,9 protsenti vähem kui 2011. aastal. Vane osutas aga, et samal ajal vähenes raskete liiklusõnnetuste koguarv vaid 8 protsenti. 

«Muide, ka Soomes vähenes eelmisel aastal hukkunute arv 13 protsenti,» lisas maanteeameti nõunik.

Kõik kolm sel aastal liikluses hukkunud inimest olid jalakäijad, kes kaotasid elu Tallinnas toimunud õnnetustes.

--

Aasta algul (jaanuar+ veebruar) liiklusõnnetustes hukkunud:

2013 – 3 (18. veebruari seisuga)

2012 – 17

2011 – 13

2010 – 9

2009 – 20

2008 – 24

2007 – 27

Allikas: maanteeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles