Paikre pingutab ellujäämise nimel

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikre Raba tänava sorteerimisjaam saab peagi juurde kaks uut ladu.
Paikre Raba tänava sorteerimisjaam saab peagi juurde kaks uut ladu. Foto: Urmas Luik

Raske aasta üle elanud regionaalse jäätmekäitlusfirma OÜ Paikre juhid kinnitasid, et ettevõte on taas tõusuteel, kuigi riigis kasvanud jäätmete põletamine mõjutab järel- ja eelsortimisel ning ladestamisel põhinevat jäätmemajandust.

Põlendmaal prügilat ja Pärnus Raba tänaval jäätmete sorteerimisjaama omav OÜ Paikre kuulub Pärnu linnale ja Paikuse vallale. Sealjuures oli 2011. aasta majandusseis firmas nii hea, et omanikele maksti jaotamata kasumi arvel dividende. Kumbki omanikest sai neile kuuluvalt osaühingult 100 000 eurot omanikutulu.

Samal ajal oli riigis hakanud vähenema kogutav segaolmejäätmemass, mis avaldas mõju OÜ Paikre majandusnäitajatele, peale selle mõjutas firma majandusseisu jäätmete väljavedu regioonist Tallinna.

“Eriti drastiline oli segaolmejäätmete koguste vähenemine mullu,” rõhutas OÜ Paikre juhataja Teet Kurs.

Kurs tõi näite kahe eelmise aasta võrdlusest: mullu jaanuarist juunini vähenes Põlendmaa prügilasse ladestatav olmejäätmemass tunamullusega võrreldes ligikaudu 5000 tonni ehk umbes 40 protsenti. Et just prügi ladestamine Põlendmaale on oma suurte mahtude tõttu firma majandusnäitajaid enim mõjutav tootmistahk, kajastus töömahu vähenemine ettevõtte tuludeski.

Tunamullune kasum pöördus kahjumiks.

Lahing jäätmete pärast

“Põhjus, miks jäätmevood Paikresse sel määral vähenevad, peitub muutustes jäätmeturul, kus üks suurvedaja, Veolia, sisuliselt lahkus Pärnumaalt ja asendus teise, Ragn-Sellsiga,” selgitas Kurs. “Kusjuures mõlemad on huvitatud jäätmete veost Tallinna, kus asuvad nende jäätmekütuse tehased.”

Pärnus korraldatud jäätmeveo hanke võitnud Ragn-Sells ei vea enam segaolmejäätmeid heal meelel Põlendmaa prügimäele, vaid Pärnumaalt välja, et ollus võimalikult suures mahus töödelda ja saadud materjal energiatootjatele müüa. Ettevõtmisel on jumet, sest uuringute järgi on 84 protsenti segaolmejäätmetest põletuskõlblik.

Nüüd on Ragn-Sells võitnud hankekonkursi Surju, Tori, Paikuse ja Tahkuranna vallas ning Sindi linnas, mis kokku moodustavad jäätmeveopiirkonna.

Kuigi piirkonna hanketingimustes oli, et segaolmejäätmed tuleb vedada Põlendmaa prügilasse ladestamisele, vaidleb suurfirma edasi õiguse eest viia jäätmed regioonist välja ja põletada. Ragn-Sells alustab nimetatud uues jäätmeveopiirkonnas tööd 1. märtsist.

Paikre olukorda raskendas mullu kevadel ilmnenud vastastikune mõistmatus keskkonnaametnikega, kui ootamatult selgus, et Paikre Raba tänava sorteerimisjaamal pole aastavahetusest kehtivat jäätmeluba.

Selle tulemusena suleti kuni uue jäätmeloa kehtestamiseni poolteiseks kuuks Raba tänava sorteerimisjaam, mis omakorda tähendas 37 000 euro suurusest tulust ilmajäämist.

“Oleme ettevõtte jalule saamiseks viinud koosseisud miinimumini ja seda just administratiivpersonali osas,” rääkis Kurs. “Oleme sõlminud ja sõlmimas uusi lepinguid taaskasutatavate materjalide kogumiseks ja veoks. Sorteerimisjaama võetakse vastu jäätmeid ettevõtetelt, et need materjalide põhjal grupeerida ja taaskasutuseks müüa.“

Makulatuuri ja muid taaskasutatavaid jäätmeid võtab Paikre elanikkonnalt ja ettevõtetelt vastu ka kohapeal, kusjuures suuremate koguste puhul lepitakse kokku veo- ja vastuvõtutingimustes.

OÜ Paikre ostu-müügijuht Allan Vainikk rõhutas ohtlike jäätmete osakaalu tõstmise vajadust.

“Kliendid võivad teenida raha, müües meile vana õli, kasutatud toiduõli või vanu arvuteid,” sõnas Vainikk. “Jäätmeloaga ettevõtetele pakub Paikre jäätmekäitluse täisteenust, mis tähendab, et käideldakse kõiki jäätmeliike, alates pakenditest ning lõpetades ohtlike ja olmejäätmetega.”

Viimased teenused loetelust on uuendused.

“Pärnu linnavalitsus on paigaldanud 44 plastkonteinerit, mida teenindab OÜ Paikre ja kuhu inimesed saavad üle anda eelsorditud segapakendi jäätmed, mis sorteerimisjaamas taaskasutusele võtuks ette valmistatakse ja müüakse,” tuletas Vainikk meelde.

Jäätmekäitlusfirma juhid lubasid, et Paikrega saab kokku leppida suuremate prügikoguste vedamiseks, kui see ei riku mõnd korraldatud jäätmeveoga seatud lepingut.

“Eraisikud tellivad päris usinalt ehituskonteinereid ja suured ehitusfirmadki ei peaks häbenema meilt hinnapakkumist küsida,” lisas Vainikk.

Valgus tunnelis

Optimismist tuleviku suhtes räägib see, et OÜ Paikre on valmis ehitama sorteerimisjaamas olemasolevaile lisaks kaks uut laohoonet taaskasutusele mineva sorditud kilematerjali jaoks. Töid aitab rahastada Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond.

Euroraha toel ehitati Põlendmaal asuv tänapäevane prügilagi ning suleti ja konserveeriti keskkonnaohtlik Raba tänava nõukogudeaegne prügimägi, kus toodetakse nüüd energia saamiseks prügilagaasi.

Kuigi jäätmete ladestamisel on Paikres ja teistes regionaalsetes prügilates üle riigi kasutusel tänapäevane tehnoloogia, kus suletud prügimägedest toodetakse prügilagaasi, on suundumused Eesti jäätmemajanduses Paikre juhtkonna hinnangul muutunud jäätmekütuse tootjate keskseks.

“Strateegiad on suunatud rohkem jäätmete põletamisele kui sorteerimisele ja ladestamisele,” tõdes Paikre juhataja.

Jäätmete kaugele vedu toob endaga kaasa aga pika tee jäätmete kogumispaigast ahju, rohke kütusekulu ja keskkonnareostuse prügiautodega koormatud maanteedel.

 “Tänavuse aasta algus ja mulluse aasta teine pool siiski näitasid, et prügivood Paikresse hakkavad tasapisi kosuma,” sõnas Kurs. “Küllap on sortimata prügi vedu pikkade vahemaade taha ikkagi liiga kallis, et olla majanduslikult tasuv.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles