Juhtkiri: Supermani otsimas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Isamaa ja Res Publica Liidu siseministrit Ken-Marti Vaherit praegu küll ei kadesta. Kuigi Vaher ise eitab salaplaani sokutada politsei- ja piirivalveameti uueks peadirektoriks mõnda oma meest, on küsimusi jällegi rohkem kui vastuseid.

Peamine neist kõlaks nii: milleks korraldada konkurssi, kui see ministri meelest tulemust ei anna?

Postimehele on Vaher öelnud, et tema eesmärk on ametikohti täita nende isikutega, kellest ta näeks lisaväärtust. Järelikult ei siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort, politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja korrakaitsepolitsei alal Tarmo Miilits ega teine asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt sellised mehed ei olnud. Sisuliselt võiks tõesti öelda, et siseminister on kolme kõrget ametnikku umbusaldanud, ehkki Vaher seda eitab.

Pärnu Postimehe arvates on siseminister Vaher kinni mingites talle teadaolevates mõõdikutes, mis segavad otsuste langetamist. Postimees ütles eile otse välja, et siseminister kardab otsustada.

Probleem on selles, et politsei ja piirivalve ehk laiemalt siseministeeriumi väliselt on sellise ameti mehitamine raske ja tekitab igal juhul kahtlustusi kallutatuses.

Jätkusuutlikku süsteemi iseloomustab võime kasvatada endale kaadrit. Näiteks Erkki Koort võiks olla täiesti teretulnud kandidaat, kelle puhul erinevalt Miilitsast ja Hundist ei saaks rääkida kas politsei või piirivalve eelistamisest.

Praegu paistab küll nii, et kui Raivo Küüdi aeg 1. märtsil täis saab, saabub politsei- ja piirivalveametis interreegnumi periood, kui peadirektorit pole ja keegi täidab taas tema kohuseid. Igal juhul ei suutnud Vaher Eesti Päevalehele nimetada mingitki ligikaudset tähtaega, mil müstiline Superman ametisse võidakse kinnitada.

Mainekujundusega tegelevale IRLile selline asjade seis kasuks ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles