Järjekordne Presidendimatk kutsub loodusesse liikuma

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jäneda Mõis

Rõõmsad osalejad ja puhta lumega mets on need trumbid, miks Aegviidust Jänedale kulgev Presidendimatk toimub sel laupäeval, 2. märtsil juba kümnendat korda.

Igal aastal on raja läbinud kas suuskadel või kõnnikeppidega ligi poolteist tuhat inimest. Ürituse patroon president Arnold Rüütel väärtustab liikumisharjumust, ta on läbinud mitmel korral kepikõnnimatka raja. „Õiged eluviisid annavad inimese tervisest 50 protsenti,“ ütles Rüütel 2009. aasta matka finišis. Tema sõnul on kogu perega looduses viibimine hea stressirohi.

Laupäevasel üritusel on oodata leebeid külmakraade, metsa all on rohkesti lund ning rajal avanevad imeilusad loodusvaated. Tänavuse uuendusena saab valida kepikõnnimatka pikkuseks lisaks senisele 5 kilomeetrile ka 10 kilomeetrise raja, suusaraja pikkus on endiselt 10 kilomeetrit. Üritus on tasuta. Tallinnast saab stardipaika mugavalt kell 10.18 väljuva elektrirongiga, kõigile suuskade või käimiskeppidega varustatud reisijatele kingib Elektriraudtee tasuta pileti. Tasuta bussid stradipaika ja pärast tagasi väljuvad Jänedalt, Lehtsest ja Tapalt. Finišis jagatakse maitsvat suppi ja tehakse traditsiooniline ühispilt, mida saab alla laadida veebiküljelt janedaturism.ee.

Presidendimatka nimetus on tulnud sellest, et nii Jänedal kui Nelijärvel leidub rohkesti meie riigi presidentide jalajälgi. Arnold Rüütel õppis noorpõlves Jäneda Põllumajandustehnikumis. Eesti esimene president Konstatantin Päts juhtis Jänedale põllumajanduskooli asutamist ja avas oma ametiajal Nelijärvele rajatud uhke puhkekodu, mis on tänagi Nelijärve Puhkekeskuses puhkajate teenistuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles