Lätis on toit kallim kui Eestis ja Leedus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selveri kauplus. Foto on illustreeriv.
Selveri kauplus. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Neljaliikmelise perekonna kuu soovitatav toidukorv maksab Lätis ligi 14 protsenti rohkem kui Leedus ja viis protsenti rohkem kui Eestis, selgitas välja Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse uuring.

Neljaliikmelise perekonna soovitatava toidukorvi maksumus küündis jaanuaris Leedus 280 euroni, Eestis 304 euroni ja Lätis 319 euroni kuus.

Palgaerinevuste tõttu on kõige väiksemad kulutused toidule Eestis, kus kaks keskmist palka saavat täiskasvanut kulutavad neljaliikmelise perekonna jaoks kokku pandud soovitatavale toidukorvile kuni 22 protsenti sissetulekust. Leedus küündib see kulutuste osa 29 ja Lätis 32 protsendini.

Igas Balti riigis moodustavad liha- ja kalatooted üle kolmandiku toidukorvist. Keskmiselt maksab kilo värsket sealiha Eesti poodides 4.90 eurot, Lätis 4.50 ja Leedus 3.80 eurot.

Teisalt on leivast ja teraviljadest koosneva toidukorvi maksumus kõige väiksem Eestis – 46 eurot kuus. Leedu perekond kulutaks kuus sama koguse leiva ja teraviljade peale 48 ja Läti pere 52 eurot. Selles rühmas on peaaegu kõik tooted kalleimad Lätis.

Üks võimalusi, kuidas perekond saaks tarbitava toidu toiteväärtust vähendamata raha kokku hoida, on osta soodushinnaga tooteid. Kuigi kõige kallim soovitatav toidukorv on Lätis, on neil samal ajal kõige paremad võimalused kokku hoida, kui kasutada ära allahindlusi.

Soodushinnaga tooteid ostes oleks kõige kallim toidukorv Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles