Homsest ühtlustub küttepuidu müügikorraldus

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavaliselt ostetakse küttepuid suve hakul, et tulevaks kütteperioodiks valmis olla.
Tavaliselt ostetakse küttepuid suve hakul, et tulevaks kütteperioodiks valmis olla. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigimetsa majandaja RMK käivitab homsest küttepuidu müügi paremaks korraldamiseks eratarbijatele ühtse registreerimissüsteemi.

«Kui siiani sai ühtses süsteemis registreerida vaid kolmemeetriste nottidena müüdava küttepuidu ostusoove, siis edaspidi registreeritakse samamoodi ka kõik eratarbijate soovid varuda küttepuitu kasvava metsana,» ütles RMK juhatuse liige Tiit Timberg, kelle sõnul aitab uus süsteem küttepuidu müüki paremini planeerida.

Vaheladudesse koondatud kolmemeetrist küttepuitu pakutakse jätkuvalt koos kohaleveoga ning need tellimused on võimalik täita paari nädala jooksul.

Kütte varumine kasvava metsana toimub uue korra järgi esimesest novembrist kuni 31. märtsini. Vastavaid sooviavaldusi registreerib RMK kuni esimese oktoobrini. Metsa hindamisandmete alusel tehakse igale eratarbijale konkreetne hinnapakkumine, misjärel sõlmitakse leping ja väljastatakse ka arve. Kõik tänaseks esitatud kasvava metsa raieõiguse ostusoovid täidetakse käesoleva talve jooksul.

Timbergi sõnul muutub alates märtsist ka seniste RMK metsnike vastutusvaldkond ning töökorraldus, mille järgi uue ametinimetusega metsnik-metsakorraldajate põhitegevus kevad-suvisel perioodil on metsavarude hindamine ja metsakasvatuslike tööde kavandamine.

«Metsa inventeerimistööde käigus kaardistatakse ühtlasi kõik sanitaarraiet vajavad metsaosad, mida saab sügisel pakkuda eratarbijaile kasvava metsa ülestöötamiseks,» selgitas Timberg.

Kolmas võimalus riigimetsast küttepuidu hankimiseks on raidmete – jämedamad oksad ja ladvad – varumine raiesmikelt. Selleks tuleb jätkuvalt pöörduda RMK metskondadesse, kus sõlmitakse vastav leping. Sobivaim periood raidmete varumiseks on kevad-suvine periood, peale raiesmike ja metsateede tahenemist.

RMK müüs möödunud aastal elanikkonnale kolmemeetrilist küttepuitu kohaleveoga 15 500, sanitaarraiet kasvava metsa raieõigusena 37 700 ja raiesmikelt varutavaid raidmeid 1400 kuupmeetrit.

Alates homsest saavad eratarbijad küttepuidu ostusoovist teada anda kas telefonil 676 7676 või e-posti kyte@rmk.ee kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles