Bad J peab kodulinlasi heaks peorahvaks

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Pedanik artistinimega DJ Bad J on oma üritustesarjaga “Bad Jam” hullutanud eestlasi juba 2004. aastast.
Raivo Pedanik artistinimega DJ Bad J on oma üritustesarjaga “Bad Jam” hullutanud eestlasi juba 2004. aastast. Foto: Erakogu

Täna õhtul astub oma sariüritusel “Bad Jam” Pärnu ööklubi Sugar lavale Raivo Pedanik ehk Eesti diskorite paremikku kuuluv DJ Bad J, kellest on saanud pühendunud R&B ja urban-muusika propageerija.

Pärnust pärit Pedanik töötab päevasel ajal Tallinnas Eesti ühes suuremas raadiogrupis produtsendina, õhtul kehastub ta aga DJ nime Bad J all Eesti üheks populaarsemaks plaadikeerutajaks ja tiirutab oma sariüritusega “Bad Jam” mööda Eesti klubisid.

Hiphopist R&Bni

Diskor ja promootor sai Pedanikust juba 1992. aastal.

“Mind võlus hiphopikultuur, eelkõige rütm, aga ka riimid ja uudsus,” meenutas Pedanik. “1990. aastate esimene pool oli hiphopis väga spetsiifiline. Hiljem hakkasin avastama enda jaoks uusi suundi, nagu R&B, soul ja neo soul, jazz.”

Pedanik arvas, et hiphopikultuurini jõudis ta paljuski tänu eeskujudele, kelleks olid Koit Raudsepp ja Priit Juurmann ehk DJ P. Julm.

“Koit üllatas oma raadiosaadetes hea uue kraamiga ja teeb seda tänapäevani,” tõdes Pedanik. “Hea sõber DJ P. Julm mõjutas minu muusikamaitset ehk kõige rohkem. Juba tollal oli tal väga palju uut muusikat ja tema teadmised muusikast olid märkimisväärsed. Nautisin temaga jagatud teadmisi ja kogemusi ning üheskoos tehtud pidusid. Tänu temale olen palju õppinud. Mõjutajatest ei saa loomulikult mainimata jätta MTV legendaarset räpisaadet “Yo! MTV RAP’S”.”

Umbes samal ajal, kui Pedanik alustas diskorina, moodustus Pärnus omaette aktivistide seltskond nimega Da Raba Mob. “Tegu oli ühtmoodi mõtleva ja ühtset muusikamaitset jagava sõpruskonnaga, kes tegutses selle nimel, et arendada Eesti hiphopikultuuri,” meenutas ta.

Kuidas ta täpselt oma artistinime Bad J sai, seda Pedanik seletada ei oskagi, küll arvas ta, et nimi tekkis kuidagi tolles Da Raba Mob sõpruskonnas ringeldes.

2004. aastal tuli Bad J mõttele luua üritustesari “Bad Jam”, millega ta ringleb Eesti klubides siiani.

“Mulle meeldivad R&B ja soul!” kinnitas Bad J. “Samas sisaldab tänapäeva urban-skeene väga palju peavoolu stiile ja kõike seda pakubki üritustesari “Bad Jam”. Sari käib ajaga kaasas. R&B/Urban on aja jooksul väga palju muutunud ja on siiani pidevas muutumises, mistõttu on “Bad Jam” hea fusioon nii uue kui ka vanakooli R&B ja urban-muusikast. Ürituse pealkirja valikul lähtusin lihtsalt oma artistinimest.”

Ise Pedanik veel muusikat ei tooda, kuid töötab selle nimel, et juba lähitulevikus fänne millegagi üllatada.

Hindab oma publikut

Pedaniku kinnitusel on diskori ja promootori töö tema jaoks põhitegevuste kõrvalt pigem hobi, millega ta üritab tegelda nii, et hobi ei segaks igapäeva- ja pereelu.

“Olen käinud välismaal plaate mängimas, kuid muude tööde ja tegemiste kõrvalt selleks palju aega ei jää,” tunnistas ta. “Muusikaliselt hoiavad mind vormis iganädalased üritused ja reedeti raadios Sky Plus toimuv mix-show “Bad Jam Fm”.”

Pedaniku jutu järgi on tal väga suur plaadikogu ja korralikule melomaanile kohaselt armastab ta nautida kodus head muusikat. “Arvestades vinüülplaatide ja CDde kaalu ning piiratud kasutusvõimalusi, mängin klubides muusikat spetsiaalset DJ tarkvara kasutades,” lisas ta.

Bad J on valitud Eesti parimate diskorite edetabelis stabiilselt esimesse poolde ja Pedaniku arvates oskab rahvas väga hästi diskorite taset hinnata.

“Arvan, et rahvas tunneb ja tajub, kes on hea DJ, tõenäoliselt on selle hea suhte aluseks sünergia,” mõtiskles Pedanik. “Hindan oma publikut kõrgelt ja tahan neile pakkuda ainult parimat.”

Tänasel Sugari peol “Bad Jam Goes Classics” jagab Bad J lava koos DJ Ruffiga ja ettemängimisele tuleb ainult parim urban-muusika. “Kuigi iga pidu on unikaalne ja eriline, on Pärnu mu kodulinn ja siinne peorahvas on läbi aegade olnud üks Eesti parimaid,” kinnitas Bad J.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles