Pension kasvab keskmiselt 16 eurot

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sellest kuust tõusevad viie protsendi võrra kõik riiklikud pensionid, sealhulgas töövõimetus- ja toitjakaotuspension.

Pensioniindeksi muutuse tulemusena suurenevad pensionid kellel rohkem, kellel vähem, kuid keskmiselt ligi 16 euro võrra. Sotsiaalkindlustusameti andmeil suurendatakse pensioni baasosa rohkem kui aastahinnet, et kiiremini kasvatada just seda osa pensionist, mida makstakse olenemata tööpanusest kõigile pensionäridele võrdses suuruses ja mis aitaks eelkõige väiksema pensioni saajaid.

Sotsiaalkindlustusamet kasutab pensionide uute summade arvutamisel valemit B + S + K. Nendest tähtedest B tähistab baasosa, mis on kõigile pensionäridele võrdne, S on staažiosak, mille suuruse leidmiseks korrutatakse 1998. aasta lõpuni kogutud staažiaastate arvu aastahindega, ja K on kindlustusosak, mille suuruse leidmiseks liidetakse 1999. aastast kogutud kõigi üksikute aastate koefitsiendid ja korrutatakse läbi aastahindega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles