Politsei hoiatab: libakõnesid tegevad kelmid on väga aktiivsed

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helistaja. Foto on illustreeriv.
Helistaja. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lääne prefektuurile on viimase kahe nädala jooksul saabunud suur hulk teateid selle kohta, et vene keelt kõnelevatele vanematele inimestele teevad libakõnesid kelmid, kes nõuavad raha.

Skeem on tuttav juba aastatetagusest ajast – helistatakse ja teatatakse, et lähedane on sattunud liiklusõnnetusse ja ametliku asjaajamise vältimiseks tuleb maksta teatav summa raha.

Lääne prefektuuri juhtimiskeskusele on sellistest juhtumitest teatatud viimase kahe nädala jooksul 70 korral. Olukorra muudab keerukaks see, et kahjuks on toimunud neljal korral kelmidele raha maksmine. Petistele makstud summad on erinevad ja küündinud lausa mitme tuhande euroni..

Ühel juhul õnnestus politseil kelmide tegevus peatada. 2. aprillil tabas politseipatrull Pärnu linnas kaks Leedu kodanikku, kes olid vanainimeselt raha vastu võtmas käinud. Kaks nooremapoolset leedukat on Pärnu maakohtu määrusega kuueks kuuks võetud vahi alla. Neile on esitatud kahtlustus kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Kelmide jätkuv tegutsemine annab tunnistust sellest, et võrgustik on tunduvalt laiahaardelisem ja elanikkond peab olema valvas.

Politsei soovitab tungivalt inimestel analoogsete kõnede korral raha mitte maksta ja teatada sellisest kõnest kohe lühinumbril 110.

Lääne prefektuuri haldusalas on kelmid praegu aktiivsed Pärnu ja Sindi linna piirkonnas. Politsei tegutseb järjepidevalt kelmide tabamisega ja inimeste hoiatamisega. Tänasest võib nii Pärnu linna kauplustes, liinibussides kui ka muudes käidavamates kohtades näha politsei vastavasisulisi hoiatussilte, et tõsta inimeste teadlikkust.

Teateid sellistest juhtumitest on politseile saabunud Lõuna ja Põhja prefektuuri territooriumiltki.

Lõuna prefektuuri territooriumil on samalaadse skeemi järgi tegutsevad kelmid sel nädalal politsei huviorbiiti sattunud Viljandi- ja Võrumaal, kokku pea kümmekonnal korral. Kui enamik kelmidega kokku puutunutest on juhtunust viivitamatult politseid teavitanud, siis üks Viljandi vanaproua jõudis ohtu aimamata ja heauskselt ukse taha ilmunud kelmile 500 eurot loovutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles