Toomas Alatalu: Tšetšeenid pandi kollektiivse löögi alla

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostoni linnapea Thomas Menino külastamas Bostoni maratoni finišijoont, mille lähedal plahvatused toimusid.
Bostoni linnapea Thomas Menino külastamas Bostoni maratoni finišijoont, mille lähedal plahvatused toimusid. Foto: Reuters

Julm veretöö Bostoni maratonil rabab oma jultumuse, julmuse ja sellega, et temast on raske aru saada. Juhtub ikka, et ühel või teisel isikul sõidab katus ära, ent need kaks noort meest tegid kõigepealt kurja, siis nautisid tehtut (üks käis ju peol), tegid uuesti kurja (röövisid kauplust) ja justkui oleks sellest väheseks jäänud, tulistasid korrakaitsjaid. Ometi teadsid nad hästi, mida tähendab olla tšetšeen ja mida võib nende tegu tähendada kogu tšetšeeni rahvale.

Vendade minevikust rääkides pole kusagil mainitud, miks nad on pärit Kirgiisiast. Juba see on huvitav. Tegu on nende tšetšeenide järeltulijatega, keda Stalin 1944. aastal küüditas Kasahstani, kust (lauskmaalt) osa läks edasi Kõrgõzstani (mägedesse).

Nende tagasipöördumine sealt Kalmõkkiasse ja Dagestani ei tuleta meelde mitte ainult seda, et Tšetšeenia on 1994. aastast peale olnud võitlusväli, vaid et pärast tšetšeenide Kesk-Aasiasse saatmist toodi tühjaks jäänud hoonetesse asunikud mujalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles