Pärnust sirgunud kitarrist tegi roomlasega duo

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpingutel Itaalias tutvunud Vahur Kubja ja Vincenzo Giura mängivad pühapäeval Ammende villas kitarrimuusikat.
Õpingutel Itaalias tutvunud Vahur Kubja ja Vincenzo Giura mängivad pühapäeval Ammende villas kitarrimuusikat. Foto: Erakogu

Esimest korda Eestis viibiv itaalia muusik Vincenzo Giura astub sel pühapäeval Ammende villas üles koos Pärnust sirgunud muusiku Vahur Kubjaga.

Vahur Kubja ja Vincenzo Giura kohtusid enda sõnade järgi esimest korda Itaalias ühel kuulsama rahvusvahelise suvekursuse Accademia Chigiana kitarriklassis, mille õpetajaks on legendaarne Oscar Ghiglia.

Sealt said nad stiimuli koostööd teha. Eriti põnevaks motivatsiooniks duo loomisel osutusid noorte meeste erinevad iseloomud ja isemoodi taust. Ometi said nad kohe aru, et nende muusikalised väärtushinnangud on väga lähedased.

Fookusesse võtsid nad klassikalise muusika suurkujude (Haydn, Rossini, Debussy) teoste ajaloolised transkriptsioonid kahele kitarrile.

Kubja sõnade järgi on duol läinud väga hästi, kahel rahvusvahelisel konkursil Itaalias on nad tulnud teisele kohale ja neil avanes võimalus astuda üles prestiižsel Accademia Chigiana kitarriklassi lõppkontserdil, milleni vaid vähesed kursusel osalejad jõuavad.

Nüüdseks on mõlemast noormehest saanud aktiivsed interpreedid ja nad õpetavad klassikalist kitarrimuusikat noortele andekatele õpilastele.

Vincenzo Giura õpetab maailma ühes vanemas konservatooriumis Conservatorio di Santa Cecilia’s Roomas.

Pärnust pärit Vahur Kubja on kitarri eriala õpetaja Tallinna muusikakeskkoolis ja Georg Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis.

Duol on käsil itaalia muusika interpretatsioon, tuginedes kahe suure itaalia helilooja loomingule. Üks neist on klassitsismi ajastu kitarrimuusika helilooja Mauro Giuliani ja teine 20. sajandi itaalia muusika suurkuju Mario Castelnuovo-Tedesco.

Kubja märkis, et ühed parimad Giuliani heliteosed on transkriptsioonid Rossini ooperitest. Nii kuulub Rossini duo itaalia muusika projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles