Juhtkiri: Euroopa leppimine

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Saksa vägede kapituleerumine Euroopas mais 1945 tõi vaikuse rinnetele ja täiesti uue olukorra paljude riikide elanikele. Saksa okupatsioonist vabastajad olid tulnud ja kõik märgid näitasid, et kavatsevad ennast pikemaks ajaks sisse seada. Aadria merest Läänemereni ehitati Euroopat lõhestav raudne eesriie.

Nüüdisaegne Euroopa üritab kunagise lõhestatuse tagajärgedest üle saada leppimise päeva ja Euroopa päevaga, mida peetakse 8. ja 9. mail. Kui Lääne-Euroopas on leppimine eeskätt Saksamaa ja Prantsusmaa vahel toimunud, siis endistel idaaladel on leppimiseni kohati veel pikk tee. Siiani on omavahelised ajaloosuhted klaariks rääkinud vaid Saksamaa ja Poola.

Eesti on võtnud leppimise päeva tõsiselt, riigi esindajad on pidanud pärgade vääriliseks kõiki sõjas langenuid, sest valikuvõimalusi poolte vahel eriti ei olnud.Seetõttu jäi leppimise asemel pigem vana viha õhutav kommentaar Esimese Balti Kanali (PBK) uudissaates arusaamatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles