Uute viie-eurostega makstes võib tekkida probleeme

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus viieeurone
Uus viieeurone Foto: Euroopa Keskpank

Kuigi uued viie-eurosed on juba kümmekond päeva käibel, võib nendega makstes tekkida probleeme, sest söögikohtades ja poodides olevad kupüüridetektorid ei tunne raha ära.

«Üks klient tahtis meil mõned päevad tagasi maksta uue viie-eurosega, aga masin ei tundnud seda ära,» rääkis Pressikohviku peakokk Maret Kalmaru. Ta võttis ühendust ettevõtte raamatupidajaga, kes oli probleemiga kursis, sest ta enda laps olevat Elva poest uue rahaga tagasi saadetud. Nende kohvikus on nädala jooksul makstud kolmel korral uue kupüüriga ning kuigi masin neid ära ei tundnud, siis võeti need vastu.

Eile käis kohvikuesindaja Hansabis, et kupüüridetektori tarkvara uuendada. «Selgus, et meie masina tarkvara uuendada ei saagi ja me pidime uue ostma. Aga kui seda oleks tahtnud teha, siis järjekord ulatus järgmise nädala lõppu,» sõnas Kalmaru.

Hansabi tegevjuht Janno Kallikormi sõnul teavitasid nad oma kliente juba veebruaris tarkvarauuenduse vajalikkusest. «Need, kes varem reageerisid, neil on juba tarkvarauuendused käes ja probleemi ei ole, » rääkis ta. Samas möönis ta, et praegu on neil tavapärasest rohkem tööd. «Just jaekaubandus kipub reageerima viimasel minutil,» tõdes ta ja täpsustas, et pigem jäävad hilja peale väiksemad poed. Kallikormi sõnul on paljud nende kliendid ka uuendustest loobunud, sest ei peeta viie-eurose kui väikseima väärtusega rahatähe kontrollimist nii oluliseks. «Inimeste teadlikkus on ka parem ja tuntakse rahatähti paremini,» selgitas ta.

Tarbija24 on teada ka eelmisel nädalal ühes Tallinna Selveris olnud juhus, kus müüja keeldus samal põhjusel raha vastu võtmast.

«Ilmselt on tegu üksikjuhtumiga, mille pärast palume kliendilt vabandust,» arvas Selveri pressiesindaja Annika Vilu. Ta lisas, et teenindajaid informeeriti uue rahatähe tulekust aegsasti. «Kahjuks jõudsid seekord Eesti Panga tutvustavad voldikud kauplustesse alles nädal pärast uue viie-eurose käibeletulekut,» lisas ta.

Eesti Pank: masinaga pole vaja kontrollida

Eesti Pangast kinnitati, et nende infotelefonile või –mailile ei ole inimesed selliste päringutega pöördunud. «Tahame rõhutada, et rahatähe ehtsuse tuvastamiseks ei pea seda tingimata rahatuvastusseadme abil kontrollima, vaid seda saab teha igaüks väga lihtsalt pangatähte katsudes, vaadates ja kallutades,» kinnitas panga pressiesindaja Ingrid Mitt. Ta lisas, et iga inimene saab sõrmedega katsudes kindlaks teha, kas paber on krobeline, ka on uue viieeurose pangatähe servadel katsudes selgelt tuntavad reljeefsed jooned, mis on paberipinnast kõrgemal. Kui vaadata pangatähte vastu valgust, siis on vasakul ülemises servas Mario Draghi allkirja all näha Europe portree. Sama portree on ka hologrammribal pangatähe paremal serval, mida näeb pangatähte edasi-tagasi kallutades. Kallutades on võimalik näha vasakul alumises nurgas, kuidas erkroheline number viis muudab värvi rohelisest tumesiniseks. «Soovitame nii kaupmeestel kui ka inimestel endale kolm uut turvamärki hästi selgeks teha, kuidas neid ära tunda ja siis on võimalik ladusalt sularahatehinguid ka siis, kui tehnika alt veab,» sõnas Mitt.

 Miti sõnul on Eesti Pank avalikkust selle aasta mais ringlusse tulevatest uutest viie-eurostest teavitanud pool aastat ette. «Lisaks tehnilistele ettevalmistustele oleme sularahakäitlejatele pakkunud abi uue viie-eurose kasutuselevõtu praktilisel poolel. Märtsist maini oleme läbi viimas sularahakäitlejate koolitusi üle Eesti, kus keskpanga sularahaeksperdid tutvustavad nii kogu euro teise seeria projekti ehk eelolevate aastate muudatusi sularaharingluses kui ka räägivad väga põhjalikult uute viie-euroste turvaelementidest,» tõi ta näiteid.

Ka on olemas  nii sularahakäitlejatele kui ka kõikidele inimestele mõeldud põhjalik ja interaktiivne materjal uute viie-eurostega tutvumiseks eraldi veebilehel www.uuseuro.ee, mis koondab kõiki uudiseid euro teise seeria kohta alates möödunud aasta novembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles