Juhtkiri: Pension ja sambad

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eilsest 15. septembrini saab esitada avaldusi, suurendamaks aastail 2014–2017 kohustusliku kogumispensioni ehk teise samba sissemakseid. Mäletatavasti külmutas riik kriisi saabudes sissemaksed pensionifondidesse, võttes samaaegselt kohustuse suurendada hiljem omapoolseid makseid neile, kes 2009. aastal sissemakseid edasi tegid. Need, kes siis, kui riik nii-öelda alt ära hüppas, teise sambasse edasi maksid, saavad järgmisest aastast riigilt nelja protsendi asemel kuus protsenti palgast.

Neil, kes vahepeal makseid ei jätkanud, kuid otsustavad nüüd rohkem maksma hakata, on soovi korral võimalus maksta igakuiselt palgast kolm protsenti ja riik paneb sellisel juhul juurde kuus protsenti. Viimaseid peaks rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt kokku tulema ligikaudu 50 000 inimest.

Kahtlemata on see iga inimese enda otsustada, kas maksta teise sambasse senisest rohkem, saades riigiltki enam, kuid kindlasti on pankade huvi, et teise sambasse raha juurde tuleks, sest tulu toovad juba teenustasudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles