Juhtkiri: Eesti (Pärnu) täielikule isemajandamisele!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kui neli meest 1987. aasta septembris allkirjastasid artikli, milles tehti ettepanek Eestis ilma NSV Liiduta hakkama saada, oli see kõva sõna. Jutt käis küll vaid majandusest, aga rahvas sai aru, kust tuul puhuma oli hakanud, ja ei kulunudki palju aega, kui majanduslikule sõltumatusele lisati poliitiline. Siiani on spekuleeritud, et kui Gorba ja Kreml oleksid tookord nõtkunud ja Eesti kaelarihma lõdvendanud, jäänuks võib-olla palju järgnevaid sündmusi olemata.

25 aastat hiljem on Eesti isemajandamise loosung aktuaalsem kui kunagi varem. Selle aja jooksul on meil saanud täiskasvanuks põlvkond noori inimesi, kelle arvates Euroopa Liidust pajuki saamine meie eelarvesse on normaalne. Ei ole, sest näinuks seda ette Ülesoo vanaperemees (laenuleib ja laastutuli, see ei kesta kaua), siis ilmselt olnuks talgi midagi elutarka öelda.

Hiljuti olevat Tartu ülikoolis saanud kokku suurem punt inimesi, kes arutanud, kuidas peaks välja nägema uus IME (IseMajandavEesti). Ilmselt mõttevahetuses eriti kuhugi ei jõutud, sest IME2 kontseptsiooni pole siiani ilmunud ja neli uut vägilast on tänaseni tundmatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles