Ülo Ennuste: Presidendile kommentaariks

, majandusmatemaatika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusmatemaatika professor Ülo Ennuste.
Majandusmatemaatika professor Ülo Ennuste. Foto: Pärnu Postimees

Tähelepanuväärne on president Toomas Hendrik Ilvese vastus uudisteagentuurile BNS pärast Eesti Panga (EP) kevadprognoosi avalikustamist 22. aprillil.


President Ilves: ”Ennekõike tuleb otsustada, kas Eesti soovib aastal 2011 võtta kasutusele euro. /.../ alternatiiv on sellest eesmärgist loobuda ja tunnistada, et meie ühiskond pole praegu seesugusteks pingutusteks ja muutusteks valmis. /.../ juba täna tuleb aga vabaneda pettekujutelmast, et järjekordne paari miljardi krooni suurune eelarvekärbe toob Eestit euro tulekule lähemale. ”



Tõepoolest: ilmselt pole meie peamehed veel küllalt kompetentsed seesugusest keerukast makroökonoomilisest probleemist arusaamiseks, nagu seda on Maastrichti komplekskriteeriumide täitmine.



Nende valitud strateegia, eelarve järjestikune kärpimine, koera saba tükikaupa raiumine ajab ainult rahvast järjest rohkem vihale, sest eestkätt niimoodi kaskaadidena paisatakse tööjõudu meie majandusest pöördumatult välja, seega närutatakse rahvusliku majanduse jätkusuutlikkuse potentsiaali ja suurendatakse kriisi laastavust.



Muide, tõsiasjatundjad nagu Euroopa Komisjon, OECD ja IMF on juba ammu teinud vihjeid, et meie jätkusuutmatu majanduspoliitika kestmisel pole Eestil lootust seada lähiaastatel majandust tsiviliseeritud euroopalikule riigile väärikasse korda majanduslikult ega sotsiaalselt, seega muutuda eurokõlblikuks.



Euroopa Liidu vaatevinklist jääb aastal 2009 Eesti majandusel täitmata vähemalt inflatsioonikriteeriumi ”pehme” komponent: hindade stabiilsus-jätkusuutlikkus.



Majandusteoreetiliselt pole hinnad stabiilsed kui: a) esineb deflatsioon (EP järgi saabub see meile suure tõenäosusega oktoobris- novembris, kui EP vanas vaimus jätkab enesepettusega), b) hinnad ei ole kindlasti stabiilsed, kui nende aastane muut on tosina protsendipunkti ümbruses (nagu EP selleks aastaks kindlalt prognoosib).



Järelikult on väga suur risk, et pelgalt eelarvekärbete poliitika jätkamine viib Eesti majanduse üha sügavamasse ja pikemasse kriisi, nagu president Ilves tänuväärse kodanikuvastutusega vihjab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles