Ülo Ennuste: Soomele järelejõudmise rong lahkus ammu

, majandusmatemaatika professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Ennuste.
Ülo Ennuste. Foto: PP

Eesti majandus on kriisist hästi taastunud ja jätkab keskmisest kiiremat kasvu, kuid 20 aastaga me tõenäoliselt Soomele järele ei jõua, ütles Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik Pärnu finantskonverentsil.

Taevane arm – ”Soomele me 20 aastaga järele ei jõua“ –, peab ikka olema makroökonoomikas täielik profaan, et infotehnoloogia ja küberneetika ajastul väidelda deterministlikult (mitte tõenäosuslikult, šokke arvestamata jne) pikaajalisest prognoosimisest (õigemini futuroloogiast, sest ligemale veerand sajandi jooksul toimub suure tõenäosusega nii sotsiaalseid kui tehnoloogilisi vapustusi, poliitilistest rääkimata jne).

Nagu viimatine kriis ilmekalt näitas, ei ole pikemaajalisel prognoosimisel Eesti ja Soome üldse võrreldavad riskitaluvuse mõistes, sest meie langus oli vähemalt kolm korda rängem soomlaste omast ja kriisist taastumine on olnud väga vaevaline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles