Galerii: Grill ja tšill Vallikääru aasal

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel ja laupäeval Pärnus Vallikääru aasal toimunud toidufestival “Grillfest” meelitas korraldajate ja kauplejate hinnangul kohale üle 40 000 toidusõbra nii Eestist kui piiri tagant.

Festivaliplatsil oli avatud kümneid restorane, esimest korda oli päris oma restoran koertele ja kassidele.

Toidulaadal pakkusid oma kaupa suured ja väiksemad tootjad, nende seas talunikudki.

Mõlemal festivalipäeval võisteldi toiduvalmistamises.

Festivali avapäeval tunnistati koolinoorte toiduvalmistamise võistlusel parimaks Ida-Viru kutsehariduskeskuse võistkonna grillimisoskused.

Eesti meistrivõistlused grillimises võitis Tartu, Viljandi ja Jõgeva hobikokkadest koosnev võistkond Grillisemud. Eesti rahva-barbecue võistlusel saavutas esikoha Tallinna restoran Peppersack.

Võistluste peakohtuniku Enn Tobrelutsu hinnangul olid tänavused tööd väga kõrgetasemelised. „See oli läbi aegade kõige tasavägisem, edukam ja sisukam võistlus, näiteks rahva-barbecue võistluse esiviisikut lahutas vaid kümme punkti. Kõik sujus suurepäraselt ja võib julgelt kiita, et Eesti on maailma osavaim grilliriik!” märkis Tobreluts.

Samuti peeti tootjate ja restoranide alal asunud Liivimaa Lihaveise platsil Pärnu restorani Strand ja Tartu kohviku Crepp vahelist duelli "Superchef 2013". Kahel päeval serveerisid mõlemad võistkonnad  Liivimaa Lihaveise toorainest roogasid, parim köök valiti žürii ja sööjate hinnangute põhjal. Peakohtunik Ants Uustalu hindas kokkade tehnikat liha valmistamisel kõrgelt, võitjaks kuulutati restoran Strand.

Festivaliala parima restorani nimetanud Juha „Köögikubjas” Rantanen kuulutas võitjaks Sanaka baari Värskast, kes pakkus külastajatele Setumaale omaseid toite. Rantanen hindas kõrgelt Sanaka  pakutud toidu ja joogi kooskõla: ”Sanaka baari noored tegijad tõid esile oma kultuurile iseloomulikud toidud ja endavalmistatud joogid. Oma tooraine ja traditsioonide tutvustamine väärib austust, eriti kui see on pakutud nauditavalt ja isuäratavalt. Soovituseks toidupakkujatele, kus te ka ei tegutseks: rohkem julgust originaalse ja omanäolise menüü loomisel!”

Nii nagu varasematel aastatel, pööras "Grillfest" tänavugi tähelepanu heategevusele. Mehhiko kokk Leno Morfin maalis RAMi Lõbusate Poiste bändi esinemise saatel toiduvärvidega maali, mis teenis oksjonil 100 eurot. Rakvere lihakombinaat ja meisterküpsetaja Tarmo Märss annetasid heategevuslikule oksjonile barbecue-ahjus küpsetatud sea, mille ostis 180 euroga eurosaadik Ivari Padar. Nii maali kui sea eest saadud raha anti üle Pärnu toidupangale, samuti annetas Padar toidupangale oksjonilt osetud sea.

Toidupank ise kogus festivalil heategevusliku loterii ja inimeste annetustega 250 eurot, toidupeol kaubelnud ettevõtted annetasid toiduaineid. Raadiojaam Star FM kinkis Pärnu lastekülale spordi- ja matkavarustuse soetamiseks heategevusliku õnneloosiga teenitud 1620 eurot. LC Pärnu Livonia kogus omavalmistatud maiuste müügiga Pärnu Shalomi lastemaja kultuuriliste ja hariduslike tegevuste toetuseks 1050 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles